Червоний чай
Червоний чай – тандем насиченого смаку та здоров'я для всього організму
Червоний чай – це повністю ферментований китайський чай, який у Піднебесній вважають за ліки від усіх хвороб. Свою назву він отримав завдяки своєму медово-бурштиновому забарвленню, яке можна порівняти із заходом сонця. Саме червоний чай щодня п'ють 95% жителів усієї планети, навіть не знаючи про те, що він червоний. У ньому міститься в 1,5 рази більше калію, ніж у зеленому чаю і саме його любив Вінстон Черчілль.
Придбати червоний чай різних сортів ви можете у нас в інтернет-магазині, вибравши фаворита серед сортів індивідуально для себе. Але спочатку розглянемо, яка його історія, особливості, тонкощі приготування і користь для вашого організму, щоб ви змогли закохатися в нього ще до того, як він потрапить до вас на обідній стіл.
Чай Пуер Шу "Дянь Хун Гу Шу" 357 грам
Унікальний чай зроблений за змішаною технологією, де у складі пуер Шу та червоний чай. Сировина ..
Чай червоний "Великі Золоті голки (Да Цзінь Чжень)"
Золоті голки – унікальний червоний чай, що складається з одних бруньок. Цей чай виробляється..
Чай червоний "Цзінь Цзюнь Мей Золоті брови"
Червоний чай – смачний, розкішний і незабутній. Чайні дерева, листя яких використовується дл..
Чай червоний "Червоний равлик"
У цьому унікальному «червоному» чаї переважають чайні тіпси, тобто найніжніші, вкриті ..
Червоний елітний чай Дянь Хун Цзінь Я "Золота брунька" , 357 грам, 2022 р
Елітний червоний чай з провінції Юньнань, Сішуанбаньна повіт. Сировина для цього чаю збирається пров..
Червоний чай «Дянь Хун Гун Фу Молі Хуа – з жасмином»
Повіт Фенцін належить до округа Ліньцан у провінції Юннань. Ліньцан знаменитий своїми пуерами, а Фен..
Червоний в'язаний чай асорті з 7 шт, «Хун Та - Червона Пагода».
Червона Пагода – елітний червоний китайський чай, який культивується на батьківщині більшост..
Асорті листочків - 4 смаки
Вага листочка розрахована на одне заварювання, причому якість сировини дозволяє заварювати 1 шт ..
Пуер Шу та червоний чай Листок "Дянь Хун"
Унікальний сорт чаю, створений із застосуванням комбінованої технології виробництва червоних чаї..
Червоний в'язаний чай "Бай Джі Хуа Хун Та - Червона Пагода з білою хризантемою".
Червона Пагода – елітний червоний китайський чай, який культивується на батьківщині більшост..
Червоний в'язаний чай "Мей Гуй Хун Та - Червона Пагода з трояндою".
Червона Пагода – елітний червоний китайський чай, який культивується на батьківщині більшост..
Червоний в'язаний чай "Молі Хуа Хун Та - Червона Пагода з жасміном".
Червона Пагода – елітний червоний китайський чай, який культивується на батьківщині більшост..
Червоний в'язаний чай "Му Дан Хун Та - Червона Пагода з півонією".
Червона Пагода – елітний червоний китайський чай, який культивується на батьківщині більшост..
Червоний в'язаний чай "Хуан Джі Хуа Хун Та - Червона Пагода з жовтою хризантемою".
Червона Пагода – елітний червоний китайський чай, який культивується на батьківщині більшост..
Червоний в'язаний чай «Бай Хе Хун Та - Червона Пагода з лілією».
Червона Пагода – елітний червоний китайський чай, який культивується на батьківщині більшост..
Історія китайського червоного чаю
Червоний чай є наймолодшим із всього сімейства китайський чай. Зародився він у провінції Фуцзянь, яка є найбільш європейською по всьому Китаю. В історії немає відомостей про те, що його любили імператори, тому можна судити, що раніше він був ізгоєм із усього чайного сімейства. А свій початок бере завдяки невмілим майстрам, які помилково ферментували його довше, ніж потрібно. А заповзятливі китайці просто спробували продати європейцям те, що їм було не потрібно.
На диво всіх, червоний чай вийшов досить насиченим і одразу сподобався європейській знаті. А найголовніше, що він добре зберігався і значно краще переносив транспортування морем, чого не можна сказати про зелені сорти, які після багатоденної тряски в трюмах перетворювався на сіно і мав не презентабельний зовнішній вигляд. Таким чином голландці та європейці розуміли, що червоний чай дешевий, смачний та транспортабельний, тож почали його активно замовляти для аристократів того часу.
Англійці зрозуміли, що червоний чай можна готувати абсолютно з будь-якої чайної сировини, внаслідок чого з'явився знаменитий індійський чай, який постачається у великих обсягах. Зараз виробництво червоного чаю в Китаї переживає друге відродження, а також представлене у широкому асортименті сортів, тому кожен може вибрати відповідний напій індивідуально для себе.
Користь червоного чаю
Національний інститут охорони здоров'я та навколишнього середовища Нідерландів провів низку досліджень, які довели неймовірну користь китайського червоного чаю. Завдяки великій кількості вітамінів, амінокислот, поліфенолів, антиоксидантів та різних мікроелементів, він здатний:
запобігати появі різних хронічних захворювань;
покращує мікрофлору кишечника;
посилює опір організму до інфекцій дихальних органів;
захищає слизову оболонку шлунково-кишкового тракту;
регулює засвоєння та перетравлення їжі;
допомагає зміцнювати зуби, кістки, ясна та посилює ріст волосся;
стабілізує роботу серця та покращує кровообіг;
значно зменшує рівень холестерину в організмі;
допомагає при похмільному синдромі;
покращує фізичну та розумову активність.
І все це лише основні корисні властивості червоного чаю. Це означає, що, вирішивши купити китайський чай, ви покращите загальний стан організму.
Як робиться червоний чай?
Створення червоного чаю має унікальну методику. Як його основу беруть тільки паростки, що не розпустилися, і ніжні листочки з самого ранку. Окисленню піддається не весь листок, а лише околиця листової пластини та частина поверхні. Це відрізняє китайський червоний чай від його байхового опонента, де обробка піддається весь лист. Методика виготовлення червоного чаю охоплює 4 операції:
Зав'ялення. Чайний лист на початковому етапі повинен втратити частину вологи, після чого стає пластичним та гнучким.
Скручування. Автоматизованим способом або вручну листки чаю щільно скручуються у трубочки.
Ферментація. Відбувається процес окислення, поки позначка досягне 45-60%.
Обсмажування. Процес обсмажування здійснюється розпеченим повітрям, завдяки чому припиняється ферментація, що сприятиме вдосконаленню смаку.
На цьому процес виготовлення китайського червоного чаю вважається завершеним, і він готовий вирушити на стіл до своїх поціновувачів.
Сорти та види червоного чаю
Червоний китайський чай представлений у великій кількості сортів, тому навіть досвідчені поціновувачі зможуть вибрати відповідний варіант індивідуально для себе. Розглянемо кілька основних сортів:
Дянь Хун. Найпопулярніший червоний чай, який має кілька варіацій назви. Основна особливість сорту полягає в тому, що він вирощується та збирається виключно у провінції Юннань. При його створенні використовуються лише молоді бруньки та листочки, більшість яких складається із золотистих тіпсів. Завдяки цьому він відрізняється насиченим ароматом, у якому відчувається легкий відтінок диму та нотки сухофруктів. Процес окислення відбувається автоматично.
Цзінь Я Дянь Хун. Один з різновидів вище описаного червоного чаю, який складається виключно з паростків, які при окисленні отримують золотистий відтінок. Смак напою ніжніший і має тривалий медовий післясмак.
Кімун Ці Хун. Це відносно молодий сорт, який буквально відразу набув популярності серед англійців. Його особливість у тому, що цінується разом із молоком. Виробляється сорт у провінції Аньхой. В ароматі присутні нотки яблука, сливи, орхідеї та легкого серпанку. Існує кілька різновидів даного сорту, але їх відмінність у смаку та ароматі.
Лапсанґ Сушонг. З'явився сорт китайського чаю наприкінці 19-го століття. На відміну від своїх опонентів, має сильно виражений і складний смак, який трохи копчений. Цьому сприяють особливості ферментації.
Щоб купити китайський чай, який припав вам до смаку, необхідно спробувати кілька сортів і вибрати підходящий варіант для себе.
Чим червоний чай відрізняється від чорного?
Незважаючи на те, що не вщухають суперечки про те, як називається червоний чай – червоний чи чорний, можна з упевненістю сказати, що чорний має трохи меншу ферментацію. У червоному чаї рівень ферментації варіюється в межах від 60% до 90%, залежно від виду та сорту. Чорний чай повністю ферментований.
Також справжній червоний чай виробляється виключно в Китаї та на острові Тайвань. Натуральний червоний чай можна відрізнити на вигляд – при сушінні вони скручуються вздовж, чаїнки поблискують у настої, створюючи ефект іскристого напою.
Який на смак червоний чай?
Сухий чайний лист має цікавий впізнаваний аромат з медовими пряними нотками. Він володіє яскравим настоєм, який залежить від сорту чаю, може мати різний тон – від світло-апельсинового до темно-рубінового.
У міцних сортах червоного чаю колір коричневий або бурий. Незалежно від сорту, він має тривалий післясмак, іноді солодкуватий, трохи або досить терпкий. Смак зазвичай насичений, яскраво виражений і з кислинкою, що доповнюється «хлібними» нотками та терпким смаком.
Чи є протипоказання до червоного чаю?
Важливо розуміти, що червоний чай має велику кількість кофеїну, тому не варто писати цей напій вечорами, особливо якщо страждаєте на безсоння. Разом з цим він не рекомендується людям з виразкою, атеросклерозом або хворим на гастрит. Повністю протипоказаний жінкам, що годують і вагітним.
Зважаючи на склад червоного чаю, не варто запивати їм ліки. Він нейтралізуватиме дію препаратів, або може спровокувати сильну алергію.
На що орієнтуватись при виборі червоного чаю?
Загалом, вибір червоного чаю не відрізняється від вибору інших китайських чаїв. Необхідно орієнтуватися на такі критерії:
Сорт. Червоний чай представлений у широкому асортименті, потрібно орієнтуватися виключно на власні уподобання. В описі до певного сорту ви зможете дізнатися про його смак.
Зовнішній вигляд. Достойний китайський чай обов'язково має виглядати благородно, як його смак: листя акуратне, без гілочок, брухту та чайного пилу.
Однорідність кольору. Чаїнки мають виглядати однаково. Якщо в одному сорті ви бачите, що вони відрізняються між собою, тоді технологія обробки була порушена або змішалися різні сорти чаю.
Інтенсивність аромату. Незалежно від сорту, червоний чай повинен володіти насиченим запахом. Коли відкриваєте посилку, запах має бути на всю кухню – це показник, що чай свіжий та високої якості.
Аромат готового напою. Після приготування червоного чаю на кришці повинні залишатися ефірні олії – це показник, що чай корисний та смачний.
Колір готового напою. Будь-який червоний чай повинен мати яскравий та глибокий колір. Якщо мутний напій – це показник низької якості.
Смак готового напою. Смак чаю повинен бути завжди збалансованим, без будь-яких домінуючих нот. Якщо після першого вживання ви відчули виражену гіркоту чи кислинку – чай переварений чи просто неякісний.
Вартість. Китайський червоний чай не може вартувати 50 гривень, як у супермаркетах. Це показник низької якості. Вартість на китайський чай зберігалася завжди. Чим нижча вартість, тим ближче плантація до міст та туристичних стежок.
Враховуючи ці критерії, ви можете вибрати і купити червоний чай, який дійсно заслуговує на вашу увагу.
Як заварити чай?
Щоб повністю розкрити аромат і смак, потрібно не лише розібратися, як вибрати, а й як заварювати червоний чай. Для правильної заварки використовується фарфоровий та глиняний посуд, або скляний. Необхідно дотримуватись наступної інструкції:
розігрійте посуд, у якому плануєте готувати чай, обдавши гарячою водою та висушіть його;
на дно ємності покладіть від 3 до 7 г чая на 100-200 мл води і залийте гарячою водою;
після першого заварювання, яке триває від 3 до 5 секунд, вилийте її;
коли ви «вмили» чайний лист, залийте окропом і витримуйте від 10 до 30 секунд і можете пробувати, враховуючи інтенсивність.
Чай витримує від 3 до 7 заварювань, залежно від властивостей чайної сировини та сорту. Залежно від власних переваг, ви можете коригувати температуру води та час заварювання.
Цікаві факти про червоний чай
В Україні червоний чай звикли називати чорним, що було пов'язане із кольором сухої заварки.
З'явився червоний чай випадково через примхи погоди та неуважність майстрів на плантації.
Сировина для червоного чаю збирається найперше – вранці, коли тільки зійшла роса.
Найбільш ароматний червоний чай – це Дян Хун, який має тепло-медовий відтінок.
Нові сорти червоного чаю допомагали створювати у середині 20 століття фахівці СРСР.
Натуральний червоний чай дозволяє боротися із застудами та ГРЗ, зміцнюючі імунітет.
Завдяки своєму складу червоний чай здатний тонізувати сильніше за зелений.
Якщо червоний чай був добре просушений, то сухому прохолодному місці здатний зберігатися до 2 років.
Китайський червоний чай від інтернет-магазину Царство чаю
Якщо ви знаходитесь в пошуках де купити червоний чай, щоб насолодитися його смаком, ароматом та корисними властивостями, ви звернулися за адресою. Ми займаємось продажем чаю з 2012 року, надаючи виключно якісну марочну продукцію своїм клієнтам. Прагнемо надати той сорт чаю, який буде відповідати всім вимогам та побажанням, щоб ви закохалися у цей божественний напій.
Наші експерти ретельно підбирають кожен сорт червоного чаю, а також ви зможете купити посуд, який буде супутником у чайних церемоніях. Для зручності вибору ми створили зручний каталог, де ви можете вказати діапазон цін, бажаний сорт, вагу та рік збору. Вам достатньо лише вибрати відповідний варіант для себе та оформити покупку, або зателефонувати до нас. Ви також можете зв'язатися з нашим консультантом для допомоги у виборі. Доставка здійснюється по всій Україні: Київ, Одеса, Дніпро, Харків та інші міста.
FAQ
Як називається червоний чай?
Здебільшого червоний китайський чай називають чорним, хоча вони відрізняються рівнем ферментації.
Де придбати червоний чай?
Якщо ви шукаєте дійсно якісний і сертифікований чай, тоді вам на допомогу прийде наш інтернет-магазин.
Скільки коштує червоний чай?
Важливо розуміти, що ціна на червоний чай із Китаю не може бути 50-100 гривень, як на полицях у супермаркетах. Це низькосортний чай, який не має нічого спільного із натуральним чаєм. Ціна стартує від 250 гривень.