Фруктовий чай

Фруктовий чай "Вишневий пунш"Фруктовий чай "Вишневий пунш"

Фруктовий чай "Вишневий пунш"

Чай «Вишневий Пунш» - це яскрава фруктова суміш із шматочків яблука, журавлини, вишні, ц..

Фруктовий чай "Модний фрукт"Фруктовий чай "Модний фрукт"

Фруктовий чай "Модний фрукт"

Приємна композиція з екзотичних та європейських фруктів (яблуко, малина, брусниці, папайя та ана..

Фруктовий чай "Папайя з вершками"Фруктовий чай "Папайя з вершками"

Фруктовий чай "Папайя з вершками"

Дивовижно насичений, дуже виразний аромат фруктового чаю є результатом вдалого поєднання тропічн..

Фруктовий чай "Фрутті-мікс"Фруктовий чай "Фрутті-мікс"

Фруктовий чай "Фрутті-мікс"

Дуже привабливий як у сухому вигляді, так і в настої, фруктовий чай «Фрутті Мікс» вд..

Фруктовий чай "Ягідна галявина"Фруктовий чай "Ягідна галявина"

Фруктовий чай "Ягідна галявина"

Вишукана суміш, що складається з великої кількості ягід – чорної та червоної смородини, шипшин..

Взагалі термін «чай» використовують відносно напоїв з листя чайного куща. Однак фруктовий чай не обов’язково має у своєму складі таку сировину, частіше він радує шанувальників яскравого смаком та ароматом стиглих плодів у самих різних сполуках. Історія такого чаю не досліджувалася, але відомо, що напої зі шматочками фруктів та ягід є майже в усіх народів Землі.

Чому чай саме фруктовий?

Даний різновид напоїв відносять до фіточаїв, тобто настоїв чи відварів на базі рослинної сировини. Традиційно цей термін застосовують до одно- чи багатоскладових составів з плодів дерев. На відмінність від настоїв та відварів сухофруктів (узварів), плоди для фруктового чаю не сушать, а обжарюють до створення карамельної скоринки та подрібнюють.

Найчастіше назву «фруктовий чай» відносять до всіх сумішей, у складі яких є не менш як 25…30% натуральної сировини з плодів чи ягід.

Серед популярних компонентів сумішей можна назвати:

  • вітчизняні фрукти та ягоди – яблука, груші, вишні, абрикоси, сливи,черемшина, шипшина, суниці, полуниці, малина, смородина, чорниці, терн, ожина та інші;

  • екзотичні плоди – цитрусові, ананаси, папайя,кокос;

  • квітки, листя, кора, інша рослинна сировина.

Майже всі фруктові напої мають яскравий запах та смак. Це пов’язано не з штучними чи навіть природніми ароматизаторами, а с базовим складом сумішей – натуральними фруктами чи ягодами. Іноді для посилення ефекту чи пом’якшення різкого запаху додають м’яту, мелісу, ваніль, корицю. Використовують також есенції плодів.

В пресовану сировину додають також патоку чи мед – як речовину, що пов’язує частинки, та для підвищення споживних властивостей.

Звідки беруть сировину для фруктових чаїв

Більша частина місць, де вирощують плоди, знаходиться в середніх широтах та в тропіках. При цьому далеко не всі складові ростить людина – значна кількість є дикою. Особливо це відноситься до «лісових» ягід, однак і в відношенні до звичайних яблук, груш, абрикосів й шипшини перевагу віддають «дичкам». Це пов’язано з меншим вмістом цукру в плодах, більшою кількістю вітамінів.

Зазвичай складові фруктового чаю змішуються відповідно до рецепту безпосередньо на фабриці. Сировину привозять вже готовою, тобто очищеною, термічно обробленою та подрібненою.

Корисні властивості фруктового чаю

До найбільш помітних характеристик плодових сумішей в першу чергу відносять відсутність кофеїну та таніну, яких так багато у листі чайного куща. За рахунок обжарювання плодів перед подрібненням з них повністю випаровується вода, розкладаються білки, збільшується доля фруктози, значна частина корисних речовин переходить у розчинну форму.

Завдяки цьому фруктовий чай дуже легко та повністю екстрагується, тобто віддає цінні складові настою, і добре засвоюється організмом. Він здатен в значній мірі компенсувати дефіцит вітамінів, покращити здоров’я, підвисити імунітет. Деякі різновиди фруктових чаїв активно використовують для схуднення, оскільки вони можуть пригнічувати апетит та/або прискорювати обмін речовин.

Як готувати фруктовий чай

Оскільки у склад сумішей входять натуральні фрукти та трави, варити (кип’ятити) напій не рекомендовано. Його заварюють гарячою (близько 80 градусів Цельсію) водою, але не окропом з розрахунку 1…2 чайні ложки суміші на чашку настою. Більшість составів можна заварювати лише раз, настоювання більш як 5…10 хвилин призводить до погіршення смаку напою.

Слід дуже уважно відноситися до зберігання продукту. За рахунок великого вмісту природних цукрі суміші при підвищенні вологості та температури можуть псуватися, з’являється пліснява та шкідники. Рекомендоване зберігання в прохолодному сухому місці в герметичній скляному або керамічному посуді.

Фруктові чаї – гарна заміна чи доповнення до звичайного «чайного раціону», можливість розширити палітру смаків та аромату вживаних напоїв, покращити здоров’я та настрій.