Етнічний чай

Мате "Стронг"Мате "Стронг"

Мате "Стронг"

Мате стронг (неочищений) – легендарний південноамериканський напій, який виробляють з листя парагва..

Мате "Тисячоліття"Мате "Тисячоліття"

Мате "Тисячоліття"

Класичний південноамериканський чай мате у цій суміші помітно виграє завдяки збагаченню шматочками ..

ХанібушХанібуш

Ханібуш

Традиційний для південної Африки напій «ханібуш» презентовано у нашому магазині преміум-сортом. Від..

Ройбуш "Лонг Ліф - Чистий червоний"Ройбуш "Лонг Ліф - Чистий червоний"

Ройбуш "Лонг Ліф - Чистий червоний"

Моносорт ройбуша з «натякаючою» назвою Long Leaf («Довге листя») по праву вважають одним з найкращ..

Ройбуш "Чистий зелений"Ройбуш "Чистий зелений"

Ройбуш "Чистий зелений"

Цей оригінальний різновид етнічного фіто чаю «ройбуш» відрізняється від звичного варіанту, який дає..

Ройбуш червоний "Карамель"Ройбуш червоний "Карамель"

Ройбуш червоний "Карамель"

І без того виразний та яскравий смак напою з листя куща «ройбос» («ройбуш») стає ще більш багатим у..

Ройбуш червоний "Льодовиковий період"Ройбуш червоний "Льодовиковий період"

Ройбуш червоний "Льодовиковий період"

Ройбуш (ройбос) - це рослина з родини бобових родом із південної Африки. Корисні властивості цього ..

Ройбуш червоний "Суничний"Ройбуш червоний "Суничний"

Ройбуш червоний "Суничний"

Незвичний напій на основі червоного ройбуша відмінно доповнено шматочками ягід та листям суниць. За..

Ройбуш червоний "Шоколад"Ройбуш червоний "Шоколад"

Ройбуш червоний "Шоколад"

Оригінальний чай, хоча скоріше цей напій слід називати фіто чаєм, складається з суміші червоного ро..

Серед різноманітності сумішей з екзотичних рослин (фіточаїв), що прийняті у різних народів світу, можна виділити чотири види напоїв: ройбос (ройбуш), мате, лапачо й ханібуш. Всі вони відносяться до травяних чаїв, не мають у складі (або майже не мають) кофеїну, бадьорять та освіжують.

Ройбос

Цей чай прийшов до нас з Південної Африки. Назва «ройбос» буквально перекладається як «червоний кущ», сировиною для напою є листя та паростки рослини з родини бобових, аспалатуса лінійного.

Рослина – кущ, для виробництва ройбоса з нього обрізають молоді гілки разом з голкоподібним листям, паростки подрібнюють та ферментують (по аналогії с чайним листям – зволоження, знаходження на сонці). Ферментовану сировину досушують, пастеризують, фасують для продажу в розсипному вигляді чи у фільтр-пакунках.

Цікаво, що перші користувачі чаю ройбос – первісні насельники півдня Африки, готтентоти – вживали листя з дикого куща. Після того, як смачним тонізуючим питвом зацікавилися європейці (спочатку голландці, потім англійці), аспалатус почали вирощувати на плантаціях. Однак і сьогодні він росте виключно в ПАР, спроби культивувати сировину в Австралії чи Південній Америці були невдалі.

Виробники пропонують чай ройбос у кількох варіаціях, з додатками чи без. У продажу є також ароматизований ройбос.

Ханібуш

Найближчим «сусідом» ройбуша по місцевості, де він росте, є фіточай ханібуш. Це також рослина з родини бобових, кущ циклопія. На відміну від ройбоса, який вдалося культивувати, сировину для ханібуша збирають лише з диких кущів.

Сама назва чаю ханібуша – англійська, Hony Bush, «медовий кущ». Повязане це найменування з тим, що сировину заготовлюють у період квітнення куща, це дає яскравий медовий смак напою.

Заготовку ведуть шляхом зрізання усього молодого куща, тому особливо цінують рослини з місць старих пожеж та порубок – такі кущики дають більш зеленої маси. Зрізані рослини подрібнюють, ферментують та сушать. Сучасна технологія обробки дозволяє одночасно ферментувати ти сушити паростки у металевих барабанах, що нагріваються.

Підготовану сировину сортують: найгрубіші частини видаляють, середні по величині фрагменти фасують для заварювання у розсипному вигляді, найдрібніші пакують у фільтр-пакунки.

Мате

Ще один, дуже популярний зараз у світі фіточай зявився у Південній Америці, а саме в Парагваї. Його основа – подрібнене та висушене листя падуба парагвайського. Сировину не ферментують, а сушать і навіть підкопчують – сушка йде у три етапи, при різних температурах, причому на першому етапі листя трохи димить. Це забезпечує характерний димний, тютюновий присмак та запах.

Назва чаю мате – іспанська, це спотворене слово мови народу кечуа «mati», яким позначали ємність для приготування настою, невеликий калебас з пляшкового гарбуза. У російській та українській мові наголос падає на другий склад, в іспанській – на перший.

Первісно падуб ріс у басейнах рік Парана та Парагвай у дикому вигляді, перші плантації з’явилися завдяки діяльності єзуїтів у 16…18 сторіччях. З цим повязана друга назва мате – «єзуїтській чай». Пізніше виробництво припинилося, і було відновлено лише в 20-му сторіччі. Зараз падуб для виробництва мате культивують у Парагваї, Аргентині та Бразилії, причому більша частина вирощеної сировини йде на експорт.

Дуже цікавою є технологія приготування мате: на відміну від більшості фіточаїв сировину не заливають водою й не залишають настоюватися з наступним зливом та фільтрацією рідини. Напій заварюють в калебасі, куди насипають подрібнене сухе листя до третини чи чверті вмісту. Потім у ємність ставлять трубку з внутрішнім фільтром, так звану «бомбілью», й наливають поруч з нею гарячу (приблизно 75 градусів) воду. Вода змочує сировину й вимиває з нього корисні речовини, стікає вниз. Коли заварка набрякне, воду доливають до верху, це дозволяє максимально екстрагувати корисні компоненти чаю.

Ще один спосіб заварювання – у спеціальному термосі з поглибленням для сухого мате.

Окрім гарячого варіанту, є також варіант приготування мате на крижаній воді. Такій напій називають тетере, сировиною для нього є не тільки листя, але й молоді паростки падуба (змелені). Іноді роблять ароматизований мате – з мятою, ваніллю, корицею, лимоном, фруктовими соками.

Використовувати листя падуба для отримання напою, що бадьорить, придумали не лише в Південній Америці. Схожий чай – кудін – є в Китаї, його готують з місцевого різновиду рослини, але листя скручують і ферментують, як листя чайного куща.

Лапачо

Від сусідів народу кечуа, інків, прийшов до нас й інший екзотичний чай – лапачо. Це питво з кори мурашиного дерева, ендеміка тропічних лісів Аргентини, Перу та Мексики. Висушені внутрішні шари кори кип’ятять, потім настоюють, п’ють отриману рідину гарячою чи холодною.

Інша назва чаю лапачо – тахіно. Завдяки варінню корисні речовини майже повністю екстрагують з кори, але сам напій має досить гіркий смак. Щоб помякшити його, до кори додають різноманітні компоненти. Так можна отримати ароматизований лапачо, наприклад, з ароматом та післясмаком апельсина. Лапачо вважають сильним адаптогеном, імуностимулятором.

Всі екзотичні чаї мають корисні властивості – загальне оздоровлення, покращення імунітету, отримання заряду бадьорості та енергії.