Пуер

Білий ПуЕр «Ює Гуан Бай – Місячне світло», 357 грамБілий ПуЕр «Ює Гуан Бай – Місячне світло», 357 грам

Білий ПуЕр «Ює Гуан Бай – Місячне світло», 357 грам

Свою назву цей чай отримав через характерний колір листа - з одного боку світлий з густим ворсом, а ..

Подарунковий набір чаю пуер "Перли Дракона"Подарунковий набір чаю пуер "Перли Дракона"

Подарунковий набір чаю пуер "Перли Дракона"

Подарунковий набір Пу Ер Шен "Перли Дракона. До складу набору входять чаї: Пу Ер Шен "Ж..

Чай Пуер Шен «Інву – Співаючий Фенікс», колекційний, 357 грам, 2015 рЧай Пуер Шен «Інву – Співаючий Фенікс», колекційний, 357 грам, 2015 р

Чай Пуер Шен «Інву – Співаючий Фенікс», колекційний, 357 грам, 2015 р

Цей пуер отримав свою назву на честь гори, де збирається чайний лист для його виготовлення. Стародав..

Чай Пуер Шен «Бада Цяому», 357 грамЧай Пуер Шен «Бада Цяому», 357 грам

Чай Пуер Шен «Бада Цяому», 357 грам

Цей молодий млинець виготовлений із сировини старих, високих та прямоствольних чайних дерев, зібрани..

Чай Пуер Шу "Дянь Хун Гу Шу" 357 грамЧай Пуер Шу "Дянь Хун Гу Шу" 357 грам

Чай Пуер Шу "Дянь Хун Гу Шу" 357 грам

Унікальний чай зроблений за змішаною технологією, де у складі пуер Шу та червоний чай. Сировина ..

Чай Пуер Шу "Золотий Юннань"Чай Пуер Шу "Золотий Юннань"

Чай Пуер Шу "Золотий Юннань"

Найкращій китайський чай зі штучною постферментацією (Шу пуер) бадьорить шанувальників більше, н..

Чай Пуер Шу "Син Цзінь Я", 357 грамЧай Пуер Шу "Син Цзінь Я", 357 грам

Чай Пуер Шу "Син Цзінь Я", 357 грам

М'який, що в міру бадьорить Пуер Шу. Хороший для щоденних чаювання. Виготовлений із середніх чай..

Чай пуер шу "Цзінь Юй - Золота рибка", 357 грам, 2011рЧай пуер шу "Цзінь Юй - Золота рибка", 357 грам, 2011р

Чай пуер шу "Цзінь Юй - Золота рибка", 357 грам, 2011р

Сировина зібрана в окрузі гори Маньса, яка знаходиться на північний схід від селища Іу, регіон Сішуа..

Чай пуер Шу "Чуань Ши Цзя Мін - Дар Піднебесної", 357 грам, 2020р Чай пуер Шу "Чуань Ши Цзя Мін - Дар Піднебесної", 357 грам, 2020р

Чай пуер Шу "Чуань Ши Цзя Мін - Дар Піднебесної", 357 грам, 2020р

Сішуаньбаньна – унікальний регіон, він є одним із трьох основних районів, що виробляють чай. Г..

Чай Пуер шу «Тигр з гір Іу – 2022р», 357 грамЧай Пуер шу «Тигр з гір Іу – 2022р», 357 грам

Чай Пуер шу «Тигр з гір Іу – 2022р», 357 грам

Сішуаньбаньна – унікальний регіон, він є одним із трьох основних районів, що виробляють чай. Г..

Чай Пуер Шу «Чаювання Мудреців», 357 грамЧай Пуер Шу «Чаювання Мудреців», 357 грам

Чай Пуер Шу «Чаювання Мудреців», 357 грам

Пуер – один із найпопулярніших чаїв не лише в Китаї, а й у всьому світі. Його цілющі властивос..

Чай Шу Пуер «Менхай Палацовий із золотою брунькою», 2011 р.Чай Шу Пуер «Менхай Палацовий із золотою брунькою», 2011 р.

Чай Шу Пуер «Менхай Палацовий із золотою брунькою», 2011 р.

Лінцань - це один із важливих чайних регіонів у провінції Юньнань, Китай. Регіон Лінцань славиться с..

Чай Шу Пуер Золото Царя Драконів 2021р 357 грамЧай Шу Пуер Золото Царя Драконів 2021р 357 грам

Чай Шу Пуер Золото Царя Драконів 2021р 357 грам

Енергійний і витончений Шу Пуер, випущений у 2021 році, вразить вас своєю нектарною сутністю і багат..

Чай Пуер Шу "Вишня"Чай Пуер Шу "Вишня"

Чай Пуер Шу "Вишня"

Надзвичайно яскравий вишневий аромат чудово доповнює традиційний фруктово-деревний глибокий смак..

Чай Пуер Шен ЛистокЧай Пуер Шен Листок

Чай Пуер Шен Листок

Колір настою – світло-жовтий, прозорий. Аромат – весняний із нотами сухофруктів, ..

Чай пуер це особливий різновид напою, сировиною для якого є додаткове ферментоване листя чайного куща. Формально це зелений чай, штучно чи природно зістарений. Постферментація дає настою незвичний смак та запах.

Як з'явився чай пуер

Точно не відомо, коли саме було винайдено цей різновид чаю. Скоріш за все, своєму народженню він зобов'язаний вимушено довгому зберіганню під час перевозки та в очікування продажу. Вважають, що перші блоки пресованого постферментованого чаю було отримано, коли він транспортувався у розсипному чи пресованому вигляді з Китаю в Тибет. Оскільки подорож пішки тривала деколи більше року, чай змушено визрівав. Цьому сприяв також температурний режим. В передгір'ях Тибету вдень дуже жарко, вночі холодно. Через такі різки перепади вдень чайне листя виділяло вологу, вночі знов вбирало її. Таким чином, ферментація йшла природним шляхом. І якщо з Китаю (давнього царства Шу, теперішньої провінії Юньнань та її найближчих околиць) вивозили ще зелений чай, то до Тибету чи Монголії він приїздив вже чорним.

Розквіт епохи пуера прийшовся на час правління династії Сун (кінець 10-12 сторіччя н.е.). До цього теж були сорти чаю, що довго визрівали, однак для отримання більш яскравого смаку чайне листя не ферментували додатково, а варили з імбиром, перцем, корою коричного дерева. Після 12-го сторіччя пуер став одним з найпопулярніших та часто купованих сортів чаю в Китаї.

Аж до 20-го сторіччя постферментація чайного листя йшла природним шляхом, в процесі перевозки. Однак час транспортування скорочувався з місяців до днів, і визрівати природним шляхом чай не встигав. Тому в 1973 році на фабриці в Куньмині була розроблена технологія штучного старіння сировини ("во дуей"). Для прискорення ферментації чайне листя складали в великі кучі та поливали водою, потім накривали тканиною. Тим самим були імітовані температурні режими при тривалій перевозці. Зістарену сировину сушили та пресували.

Таким чином, до сорту Шен Пуер ("Зелений пуер"), який отримували природньою довгою ферментацією, було додано штучно зістарений Шу Пуер ("Чорний"). <./p>

Відмінності між Шен и Шу

Окрім різниці в технології виробництва, є й інші характерні прикмети чаю з природньою та штучною ферментацією:

  • Шен майже завжди пресований, Шу буває й пресований, і розсипний. Іноді трапляється варіант фасовки в косичку;

  • у Шена аромат та смак спочатку гіркуваті та терпкі, але по мірі витримки вони стають солодкими, з нотками сухофруктів, диму, камфори, кори дерев. Післясмак теж солодкий, може бути й кислий смак різної інтенсивності. Настій має колір від солом'яного до рудуватого. У Шу гіркоти майже немає, терпкість невелика, кислинки теж. Немає й солодкого смаку, але є солодкість в післясмаку. Настій дуже темний, від каштанового до чорно-рубінового;

  • колір пресованого пуера у різновиді Шен спочатку зелений (молодий), потім від темно-зеленого до темно-бурого (в залежності від витримки). Різновид Шу відразу має характерний колір каштану, з часом він може стати більш темним (майже до чорного).

Важливо: на ринку зустрічаються підробки, частіше під Шу Пуер. Чайне листя в них сірувате або сіре, присутній запах сіна чи трави, в пресованому брикеті є пил та черешки листя. Настій не прозорий, кількість заварювань одне-два (для натурального продукту допустимо 5 та більше).

Особливості молодого та зрілого чаю

Вважають, що цей різновид чайного листя визріває лише через кілька років з моменту збирання сировини. Про змінення смаку та запаху пуера вже сказано вище.

Слід розуміти, що більшість пуерів на ринку має витримку 3-15 років, рідко 20-25. Останні сорти зазвичай дуже коштовні. Натуральний чай з провінції Юньнань з витримкою 20 та більше років можна знайти лише на аукціонах у Китаї.

Цікаво, що більш щільне пресування дає уповільнення визрівання чаю пуер.

Види пресування та правила заварювання

Чай поставляють у вигляді млинців, гнізд, цегли, гарбуза чи сфери, гриба. Вага одиниці товару складає до кількох кілограмів. Разова доза для заварювання це пігулка (гніздо).

При заварюванні Шена та Шу сильно відрізняється температура: в першому випадку достатньо 80 градусів Цельсія, у другому потрібен окріп. Шен витримує 5-10 заварювань, витримані сорти до 15. Шу зазвичай заварюють до 5 разів. Метод заварювання пролив, тобто заливка чайного листя рідиною потрібної температури, зливання води в окрему ємність та новий залив рідини. Кожна наступна заварка по новому розкриває смак та аромат напою.