Зв'язаний чай

В'язаний чай В'язаний чай

В'язаний чай " Подвійне сонце"

Подвійне сонце – святковий букет, який складається з близькоспоріднених рослин: листя зеленого кит..

В'язаний чай В'язаний чай

В'язаний чай "Вогняний бутон"

Незвичний напій, який отримують з «Вогняного бутона», приваблює шанувальників не лише м’яким та на..

В'язаний чай В'язаний чай

В'язаний чай "Золота корона"

Золота корона – святковий букет, який складається з близькоспоріднених рослин: листя зеленого кита..

В'язаний чай В'язаний чай

В'язаний чай "Квітка любові"

Квітка любові – святковий букет, який складається з двох близькоспоріднених рослин: листя зеленого ..

В'язаний чай В'язаний чай

В'язаний чай "Лічі-Хризантема"

Лічі-хризантема – вишукана композиція на основі білого чаю, кожен елемент якої виготовлюється виклю..

В'язаний чай В'язаний чай

В'язаний чай "Святкови Букет"

Чудовий смак та запах напою забезпечується гармонійним поєднанням у одній в’язці білого китайського ..

В'язаний чай В'язаний чай

В'язаний чай "Срібна вишня"

Чудовий смак та запах напою забезпечується гармонійним поєднанням у одній в’язці білого китайського..

В'язаний чай В'язаний чай

В'язаний чай "Сьоме небо"

Чудовий смак та запах напою забезпечується гармонійним поєднанням у одній в’язці білого китайського..

В'язаний чай В'язаний чай

В'язаний чай "Тигрова Лілія"

Тигрова Лілія – святковий букет, який складається з двох близькоспоріднених рослин: листя зеленого ..

Подарунковий набір чаю В'язаний чай 9 штПодарунковий набір чаю В'язаний чай 9 шт

Подарунковий набір чаю В'язаний чай 9 шт

В цій ошатній коробці шанувальників екзотичного китайського чаю чекають справжні шедеври майстрів ча..

 Червоний в'язаний чай асорті з 7 шт, «Хун Та - Червона Пагода». Червоний в'язаний чай асорті з 7 шт, «Хун Та - Червона Пагода».

Червоний в'язаний чай асорті з 7 шт, «Хун Та - Червона Пагода».

Червона Пагода – елітний червоний китайський чай, який культивується на батьківщині більшості висо..

Подарунковий набір В'язаного чаю 4 штПодарунковий набір В'язаного чаю 4 шт

Подарунковий набір В'язаного чаю 4 шт

В цій ошатній коробці шанувальників екзотичного китайського чаю чекають справжні шедеври майстрів ..

Подарунковий набір в'язаного чаю Подарунковий набір в'язаного чаю

Подарунковий набір в'язаного чаю "Букет" 9 шт

В цій ошатній коробці шанувальників екзотичного китайського чаю чекають справжні шедеври майстрів ..

Червоний в'язаний чай Червоний в'язаний чай

Червоний в'язаний чай "Бай Джі Хуа Хун Та - Червона Пагода з білою хризантемою".

Червона Пагода – елітний червоний китайський чай, який культивується на батьківщині більшості висо..

Червоний в'язаний чай Червоний в'язаний чай

Червоний в'язаний чай "Мей Гуй Хун Та - Червона Пагода з трояндою".

Червона Пагода – елітний червоний китайський чай, який культивується на батьківщині більшості висо..

Серед ароматних та дивовижно яскравих на смак чаїв часто на перше місце ставлять так звані «зв’язані» чи «квітучі» різновиди (Сян Пхен Гун). Це виконані по особливій технології кульки, що складаються з молодого ферментованого листя чайного куща та квіток чи навколоквітників запашних рослин. Назва «квітучі» пов’язана з тим, що щільні в’язки під час заварювання розкриваються, як екзотична квітка.

Як зявився «звязаний чай»

Точних відомостей про час появи «квітучого» чаю немає. Деякі історики стверджують, що подібні напої були ще під час панування династії Мін (13…16 сторіччя), інші відносять створення різновиду чайної сировини до кінця минулого сторіччя.

Точно відомо лише одне: у Китаї «звязаний» чай вважають чудовим подарунком на важливу подію, його заварюють по урочистим випадкам, і ця традиція навряд чи виникла нещодавно. В Європу, Америку, Африку цей різновид прийшов у 90…2000 роках, зараз попит на нього лише зростає.

Чому чай «звязаний»?

Назва походить від технології отримання чайних кульок. Майстри вручну підбирають оптимальні по формі, смаку та запаху компоненти – зелений, білий чи чорний (красний по китайській класифікації) чай, бутони чи квітки. Щоб отримати вязку потрібної форми, чайне листя підбирають по розміру, збирають його в пучок. Всередині розміщують попередньо оброблена квітка чи бутон. Після цього в’язку скручують шовковою чи бавовняною ниткою, формують такий собі «качан капусти». Підготовані вироби загортають в спеціальну тканину по одному, тим самим фіксуючи форму, та підсушують в печі.

Цікаво, що звична форма кульки – не єдина можлива для звязаного чаю. Його виробляють у формі еліпсоїду, серденька, диска, кільця, фігурок драконів та зайців, рибок, грибів. Кожна така вязка індивідуальна, навіть в одному сорті, серед зроблених одним майстром фігурок розкриття під час заварювання виглядає унікально.

Вага одної кульки – 6…10 грамів.

Склад «квітучого» чаю

Найчастіше основна сировина – свіжий, слабко ферментований зелений чай, деколи білий. Чорний (красний, з точки зору китайців) використовують рідко, оскільки повністю ферментоване листя надто сухе та ламке. Найбільш коштовні сорти виготовляють з тіпсів (бруньок чайного листя).

Цікаво: на відміну від сировини для інших різновидів чайних напоїв, листя для Сян Пхен Гун збирають у сезон дощів. Волога сировина потребує початку обробки безпосередньо у день збирання.

Будь-який звязаний чай – ароматизований. Як природний ароматизатор використовують квітки та бутони хризантем, османтуса запашного, лілей, гібіскуса, жасмину. Це варіанти, що зустрічаються найчастіше, але застосовують також піон, лічі, амарант, календулу, конюшину тощо.

Правила заварювання

Оскільки одна з головних особливостей звязаного чаю – це видовище «бутона», який розквітає в «квітку», заварювати сировину варто у прозорому скляному посуді.

Повністю букет «квітучого» чаю розкривається не відразу, тому його обовязково заварюють декілька разів. Першу заварку тримають 3…4 хвилини, до розкриття бутону. Кожна наступна може бути довша на 1…3 хвилини.

Важливо: якісно зроблена вязка не розпадається навіть після 3-4 заварки. Якщо бутон розпався відразу, це підробка – машинне пресування, а не ручне звязування.

Майстри чайної церемонії радять не лити гарячу воду на чай, як це робиться зазвичай, а занурювати бутон у вже налиту рідину. При повторному заварюванні воду наливають з краю посуду, не на розкриту квітку – це може зіпсувати її.