Чорний чай

Чай червоний "Червоний равлик"Чай червоний "Червоний равлик"

Чай червоний "Червоний равлик"

У цьому унікальному «червоному» чаї переважають чайні тіпси, тобто найніжніші, вкриті ледь помітним..

Чай чорний "Англійський Сніданок"Чай чорний "Англійський Сніданок"

Чай чорний "Англійський Сніданок"

Англійський сніданок – один з перших сортів чаю, з яким познайомилися європейці. Цей чорний розсипн..

Чай чорний "Ассам Оуклендз"Чай чорний "Ассам Оуклендз"

Чай чорний "Ассам Оуклендз"

Ассам Оуклендз – чорний крупнолистовий чай, який вирощують на плантаціях в долині річки Брахмапутри..

Чай чорний "Гордість Цейлону"Чай чорний "Гордість Цейлону"

Чай чорний "Гордість Цейлону"

Гордість Цейлону – це листовий чорний байховий чай родом з острову Шрі-Ланка. Провінція Димбула з д..

Чай чорний "Дарджилінг Маргаретс Хоуп TGFOP1"Чай чорний "Дарджилінг Маргаретс Хоуп TGFOP1"

Чай чорний "Дарджилінг Маргаретс Хоуп TGFOP1"

Дарджилінг Маргаретс Хоуп – елітний чорний крупнолистовий чай, який вирощують на високогірних плант..

Чай чорний "Кенія Кангаіта"Чай чорний "Кенія Кангаіта"

Чай чорний "Кенія Кангаіта"

Кенія кангаїта – високосортний чорний чай, який збирають у садах Кангаїта на кордоні Ефіопії та Кен..

Чай чорний "Кенія Крупнолистовий"Чай чорний "Кенія Крупнолистовий"

Чай чорний "Кенія Крупнолистовий"

Кенія Крупнолистовий – високоякісний чорний чай, що відрізняється підвищеним вмістом теїну. Ця..

Чай чорний "Принцесса Кении"Чай чорний "Принцесса Кении"

Чай чорний "Принцесса Кении"

Високоякісний чорний чай з Кенії сподобається усім шанувальникам міцних чайних напоїв з вишуканим а..

Чай чорний "Тадж Махал"Чай чорний "Тадж Махал"

Чай чорний "Тадж Махал"

Тадж Махал – індійський чорний високоякісний чай. Найкраще листя цієї рослини збирають на плантація..

Чай чорний "Цейлон Крупнолистовий"Чай чорний "Цейлон Крупнолистовий"

Чай чорний "Цейлон Крупнолистовий"

Крупнолистовий Цейлон – найбільш якісний та дорогий сорт чаю, який виготовляють з верхівок пагонів ..

Чай чорний "Імбирний"Чай чорний "Імбирний"

Чай чорний "Імбирний"

Чорний з імбиром – пікантний зігріваючий напій, у складі якого високоякісний індійський чорний чай ..

Чай чорний "Індійський манго"Чай чорний "Індійський манго"

Чай чорний "Індійський манго"

Ніжний, яскравий та солодкий смак цього чаю є результатом вдалого поєднання високосортного індійськ..

Чай чорний "Бризки Шампанського" Чай чорний "Бризки Шампанського"

Чай чорний "Бризки Шампанського"

Бризки шампанського – це вишукана чайна суміш, що гармонійно поєднує крупнолистовий цейлонський чай..

Чай чорний "Вавилонська ніч "Чай чорний "Вавилонська ніч "

Чай чорний "Вавилонська ніч "

Особливість цього сорту ароматизованого чорного чаю – використання лише натуральних рослинних склад..

Чай чорний "Вибір Імператора"Чай чорний "Вибір Імператора"

Чай чорний "Вибір Імператора"

Вибір імператора – це оригінальний купаж, основу якого складає чорний листовий цейлонський чай. Йог..

Чай – це напій, без якого не уявляють свого життя більш ніж два мільярди людей на планеті. Перевищує його по популярності лише вода. Різноманіття чаїв величезне, є й складні збори на базі трав, й класичне чайне листя с різною обробкою, й безліч варіантів з доданням фруктів та квітів. Однак частіш за все під цим терміном розуміють так званий чорний чай.

Звідки взявся чай: легенди та реальна історія

Й міфи, й дослідження вчених сходяться в одному – вітчизною чаю стала Піднебесна Імперія, Китай. Саме тут, в районі, де сходяться кордони сучасного Південно-Західного Китаю, Бірми, Вєтнама до сьогодення росте дикий чайний кущ. З точки зору ботаніки, рослина відноситься до родини чайні, вид камелія. Найчастіше кущ називають Камелія Китайська.

Що кажуть легенди?

Визначити с повною впевненістю, коли саме було вперше заварене листя чайного куща, неможливо. Давні міфи називають як перших користувачів напою й учнів Бодхіхарми (чи навіть його самого), й славетного імператора Шень-Нуна, й принца Даруму (японська версія), якогось мудрого монаха-вченого та багатьох інших. Легенди різних країн сходяться на тому, що чайне листя випадково попало до окропу, і смак напою так вразив всіх, хто його куштував, що вони стали вживати його постійно.

Скоріш за все, легенди кажуть правду, бо більша частина корисних властивостей й дивного смаку чаю була відкрита людьми випадково. Незважаючи на це, тонізуючи та оздоровлюючі властивості чайного листя забезпечили все більш й більш поширене розповсюдження напою.

Документальна історія

Підтверджено інформацію про те, що китайський чай, який первісно вважався напоєм для багатих людей – аристократів, впливових торговців – поступово став тим, що пили всі. Можливо, це пов’язано з особливостями клімату та природи Південно-Східної Азії: в багатьох регіонах без ризику для здоров’я можна пити тільки кип’ячену воду, а її смак стає більш приємним, коли до окропу додають рослинну сировину. Має значення й те, що чай давав бадьорість, допомагав боротися с хворобами, навіть продовжував життя. Окрім Китаю, плантації чайних кущів з’явилися в сусідніх країнах, як і сама культура вживання напою – наприклад, всесвітньо відома японська чайна церемонія.

Поширення торгівлі чаєм у Європі та Америці почалося після 16-го сторіччя, по морю та по суші. Історія пам’ятає й чайні каравани, що йшли по Великому Шовковому Шляху, і бистрохідні чайні кліпери. Після того, як чайні кущі були таємно вивезені з Китаю до Індії, Піднебесна Імперія перестала бути єдиним імпортером чаю. Набагато більше продукції вивозили з Індії, з острова Цейлон (теперішня Шрі-Ланка). Потім плантації зявилися в Африці – суто в Кенії, в Японії.

Сьогодні чай вирощують майже всюди, де є сприятливі кліматичні умови.

Що ж це таке – «чорний чай»?

У сучасному розумінні чай – це молоде листя чайного куща або дерева, висушені та ферментовані по певній технології. Назва «чорний» походить від того, що колір висушеного, скрученого й ферментованого листя справді дуже темний, майже чорний. В Азії такий чай називають «червоним» - по характерному кольору настою, від золотавого до померанчево-бурого, червонуватого.

Відрізняють чорні чаї по:

  • місцю вирощування – китайський, індійській, цейлонській, родом з Індокитаю (В’єтнам, Індонезія), Африки (найбільш з Кенії), турецькій, іранській так інші;

  • тому, як його обробляють та додають форми для подальшого продажу – так звані байхові чаї (тобто розсипні, з окремих шматочків листя), пресовані (таблетовані) й розчинні. Чорний чай здебільш байховий;

  • формі випуску – розсипні чаї (вагові та запаковані в коробки), пакетовані, в стіках або капсулах (для приготування в кофе-машинах);

  • доданню ароматизаторів та інших складових;

  • вартості – елітні сорти створюються з найбільш молодого, ніжного листя, найдешевші – з відходів основного виробництва та грубого нижнього листя.

Більшість різновидів чорного чаю, що пропонують сьогодні в магазинах та на ринку – це купажі, створені з вирощеного в різних куточках Землі сировини, тому в одній пачці можна зустріти чаїнки родом з Китаю та Африки, Грузії та В’єтнаму, Цейлону та Краснодару.

Чорний чай з добавками

Окрім «чистого» чайного листя одного сорту чи купажу, в продажу можна зустріти багато різновидів чаю с доданням іншої рослинної сировини. Це можуть бути пелюстки квітів, подрібнені (рідко у цілому вигляді) ягоди та фрукти, кора деяких дерев, трави. Є різновиди, де смакові добавки – то екстракти рослин, а також синтетичні ароматизатори.


Але, звідки б не походив і як би він не звався, чорний чай – один з найбільш смачних та популярних напоїв у світі. Він бадьорить і освіжує, піднімає настрій, зігріває в холоди й дає прохолоду у спеку. Як вірно каже народна помовка, нащо нам рай, якби був лише чай!