Чай для схуднення: користь та шкода, особливості вживання та протипоказання

Чай для схуднення: користь та шкода, особливості вживання та протипоказання


Міфи и реальність, особливості вживання напою

Чаювання – це особлива культура. В наші дні настільки багато сортів чаю, що неважко заплутатися у них. Перш ніж обиратися якийсь, потрібно чітко визначити мету вживання чаю. Можливо, ваша основна мета – схуднути за копійки, або вам до серця припав лозунг «втрачайте зайву вагу без зусиль»? Давайте з’ясуємо, що ж криється за таким лозунгом – маркетинг чи реальність?
Наскільки впливова дія подібних напоїв на організм та що стоїть за популярністю трав’яних зборів для схуднення? Може, це лише вдало «розкручена» реклама? Чи є якісь підтверджені результати? Розглянемо, який чай є кращім для того, щоб позбавитися зайвої ваги та чи існує взагалі «чай для схуднення».
Основні питання, які потребують розглядання – що саме зветься чаєм для схуднення й як він відрізняється від звичайних трав’яних зборів, як правильно вживати такі чаї для досягнення потрібного результату і як при цьому не зашкодити своєму здоров’ю.

Різноманіття напоїв для схуднення

Фактично виділяють чотири базові групи, відповідно до їх дії:
  1. Проносне природного походження. Найбільш дієві суміші на базі таких компонентів, як сенна олександрійська (це напівкущ, який відносять до родини бобових), або її аналоги. Працюють за рахунок швидкого очищення кишкового тракту.
  2. Діуретики. Їх дія базується на м’якому виводі зайвої рідини з організму, причому не тільки з нирок, але й з інших тканин, у том числі з’єднувальних. Завдяки цьому помітно сходять набряки обличчя, повік, кінцівок, загальне зменшення ваги може скласти декілька кілограмів. Одна при порушеннях роботи сечовидільної системи набряки з’являються знов.
  3. Суміші, що очищують, відомі під назвою «чай детокс». Як запевнюють виготовите лі, напій здатен виводити «шлаки» з організму.
  4. Жироспалюючі чаї – з самої назви зрозуміло, що вони повинні спалювати жир, «розгноюючи» метаболізм (обмін речовин).
Потенціал обіцяє багато, але, як й усюди, є «підводні камені».

Корисно, шкідливо чи немає сенсу?

Давайте для початку розглянемо реальність обіцяної виробниками користі від таких рослинних напоїв.
Частіше за все користувачі чекають на «очищення організму», яке широко рекламується під модною назвою «детоксикація». Але ж популярне слово «токсини» у даному випадку означає взагалі якісь шкідливі речовини, які накопичуються організмом за роки життя, а не цілком конкретні и добре відомі медикам солі важких металів, рослинні та штучні отрути, залишки наркотичних речовин.
Вважають, що очищення організму може буди природньою та мимовільною – це відбувається постійно за рахунок того, що легені виводять вуглекислоту, печінка – отруту та продукти метаболізму, нирки – солі і таке інше. Є примусове, штучне очищення за допомогою вакцин, вивороток, плазмофарезу, переливання крові тощо. Таку терапію зазвичай використовують при гострих отруєннях (харчових, дихальних, медикаментозних). При алкогольному чи наркотичному отруєнні, наприклад, детокс-терапія має пом’якшити «синдром відміни». Рослинні речовини в гострих випадках працюють слабко чи не працюють взагалі.
Цікаво: по відомостям МОЗ Американських Штатів, вага після відмови від напоїв для схуднення знов набирається швидко, а ось підтвердження тривалого та стабільного результату науковими дослідженнями досі немає.
Так яку ж користь реально дають «чаї для зниження ваги»?
В першу чергу, це можливість покращити діяльність травного шляху й зменшити застій продуктів метаболізму за допомогою м’яких проносних та сечогінних засобів. Дуже важлива також можливість позбавитися постійної затримки воду у з’єднувальних тканиних та органах при некоректній роботі сечовидільної системи. Однак обов’язковим є постійний контроль рівней макро- та мікроелементів, які відповідають за нормальну діяльність системи кровообігу. Тривале використання навіть найбільш м’яких сумішей можливе лише під контролем лікаря, причому бажано певними курсами – не більш як два тижні поспіль з перервами.
Дуже корисні чаї для тих, у кого (через якісь особливості організму чи в результаті малорухомого способу життя) знижено швидкість метаболізму.
Майже єдиним «прискорювачем» обміну речовин, чиї властивості дійсно доведені, є імбир з його корисними складовими – гінгеролом та шогаолом. Використання таких «жироспалюючих» чаїв зменшує тягу до їжі, сприяє її швидкому перетравленню.
Говорячи про доведену дію чаїв для схуднення, не варто забувати й про потенційну шкоду – а ось про це виробники сповіщають далеко не завжди чи дуже, дуже мілким шрифтом J
Найбільш вагома шкода – це зневоднення тіла та «вимивання» разом з вологою, що втрачається, корисних та важливих мінералів, вітамінів, мікроелементів. Особливо неприємні наслідки дає втрата калію: це й проблеми з синтезом білку, й порушення виводу води, діяльності ССС (сердцево-судинної системи), нервової діяльності. Як результат – підвищення кров’яного тиску, судоми, втрата чутливості, проблеми зі шкірою, волоссям, нігтями. Чим довше вживаються «детокс-чаї», тим більше неприємностей, аж для тривалої депресії та порушень психіки, можна отримати.
Проносні, навіть найбільш м’які, дратують кишки, що провокує розвиток виразок та гастриту.
Небезпечні не тільки проблеми з фізіологією, у людей, що звикли до постійної «детоксикації» та «очищення організму», виникають психологічні проблеми: нав’язливе прагнення до схуднення, анорексія на нервових підставах.

Alt

Протипоказання

Вони є у всіх цілющих засобів, і трав’яні чаї не виключення.

Індивідуальна не перенесення компонентів

На жаль, харчова чи нюхова негативна реакція (алергія) на один чи кілька компонентів суміші – одна з найбільш частих причин відмови від нього. Навіть якщо у перші дні вживання прояви алергії незначні (нежить, легкі набряки, свербіж чи сльозогінність очей, їх почервоніння, чихання чи кашель), при подальшому прийому реакція може стати швидкою та гострою – тяжкі набряки, висипи, утрудненість дихання.
При хронічних хворобах будь-якої природи використовувати трав’яні чаї для схуднення можливо ТІЛЬКИ ЗА ПРИЗНАЧЕННЯМ ЛІКАРЯ. Те ж саме стосується будь-якого триместра вагітності, найбільш небезпечні у цей період сечогінні состави.
Вживання чаїв для схуднення дітьми або підлітками рекомендовано виключно по медичним показанням та короткими курсами.

Як не помилитися зі складом?

На пакунку з чаєм для схуднення обов’язково має бути перелік усіх компонентів, враховуючі й ті, які присутні у кількості менше одного відсотка від об’єму/маси. У складі повинні бути лише рослинні компоненти. Якщо є сумніви або в перелік включені синтетичні (штучні) речовини, необхідно уточнити – чи є у даної сировини сертифікат безпеки. Так, серед «безпечних» доданків деяких сумішей можна назвати антідепресанти – а вони мають зазвичай цілу низку неприємних побічних ефектів.
Перелік компонентів необхідно проглядати на наявність вже відомих для людини алергенів, при цьому треба враховувати – іноді негативну реакцію дає не одна речовина, а дві чи кілька у взаємодії.
Окрім даних про склад, на упаковці обов’язково має бути присутня інструкція по вживанню, рекомендації по прийому, термін придатності, інформація про адресу виробничих потужностей та юридичній адресі компанії-виробника, а також про місця збирання сировини.
Купувати чаї для зниження ваги можна або у аптеках, або в спеціалізованих магазинах – офлайн чи онлайн.

Різновиди рослинних напоїв для схуднення

Отже, які складники найчастіше бувають у таких чаїв?
Зелений чай. Це один з найбільш популярних напрямків. Особливих див вживання зеленого чаю не обіціє, але хімічний склад сировини сприяє оздоровленню у цілому, покращенню обміну речовин, м’якому придушенню апетиту (звичайно, якщо не заїдати корисний чай шкідливими, хоч і такими смачними солодощами).
Чай з імбиру (чи з імбиром). Як вже говорилося вище, імбир – це одне з небагатьох насправді дійових засобів для спалювання жиру, що підтверджено дослідженням НЦБІ Штатів від 2018 року. Дієвість залежить від відсоткового вмісту імбиру у сировині та частоти вживання.
Тайський «блакитний» («синій», Анчан) чай. Його також звуть «пурпуровим» або Чанг Шу. Фактично це подрібнені висушені квітки тропічної їстівної ліани з незвичною назвою «кліторія тройчаста». Як і зелений чай, він сприяє оздоровленню та покращенню обміну речовин, але без обмежень у їжі мало ефективний для схуднення.
Каркаде, або суданська рожа. Цей кислуватий чай бере участь у процесі розщеплення жирів, має легкий сечогінний ефект, впливає на обмін речовин. Однак швидкого схуднення чекати не варто, навіть якщо вживати каркаде кожного дня – потрібен активний спосіб життя.
Напої з м’яти. Сама по собі ця рослина не впливає на переробку жирів організмом, але відмінно заспокоює та знімає подразнення – як нервової системи, так і травного шляху. Завдяки цьому повертається звичайна (нормальна) харчова поведінка й зменшується вага.
Чай з ягід обліпихи. Чудовий хімічний склад ягід, у тому числі високий вміст антиоксидантів (кверцетіна тощо) дає змогу наситити організм корисними речовинами. При цьому напій зменшує апетит, що поступово приводить до зменшення ваги.

Окрім моночаїв, широко відомі також багатокомпонентні суміші.
Наприклад, так званий «Грація». До його складу входять більш як десять рослин, в тому числі вже згадана м’ята, лимонної вербени та лемограссу, кропиви, квіток мальви, цедри апельсину. Завдяки такому вибору рослин, чай має гарний ефект виведення рідини, прискорює метаболізм та оздоровлює.
Китайській чай «Летюча ластівка» (яка є символом вишуканості та стрункості у Піднебесній Імперії) вміщає листя брусниці, а також чайне листя та листя сенни, деревний гриб пахіма, інші специфічні компоненти. Це непогано пояснює дуже гарну сечогінну та проносну дію напою.

З переліченого вище зрозуміло – основний ефект усіх рослинних чаїв для схуднення досягаються за рахунок вмісту компонентів, які посилюють перистальтику травного шляху та роботи сечовидільної системи.

Як заварювати «чай для зниження ваги» вдома

Зазвичай рекомендації по приготуванню приведені на упаковці, але є певні нюанси, які допоможуть покращити дійовість напою.
Наприклад, зелений чай та суміші з імбиром потрібно заварювати при температурі води не вище 80 градусів – щоб не знищувати корисні речовини, які розкладаються при більш сильному нагріві, та не «вбивати» вишуканий смак напою. Найчастіше для самостійного приготування суміші на 5…6 грамів зеленого чаю беруть втричі більше підготованого (свіжого) кореневища імбиру чи таку ж вагу сушеного імбиру.
А ось напій з айви та глоду рекомендують варити не менш ніж 5 хвилин після закипання, пити після проціджування та охолодження. Його вживають двічі на день натщесерце, на 600 мл води беруть 15 грамів айви та 12 грамів глоду (подрібнених плодів). Такий чай трохи знімає набряки, покращує травлення, ліквідують застійні явища у кишках.
 

Висновки

Якою б звабливою не була думка про те, що схуднути можна просто у результаті вживання «правильного» чаю для зменшення ваги, з цією думкою краще розпрощатися. Без змінення способу життя, схеми харчування, без достатньої фізичної активності скинути вагу «надовго та насправді» не вийде.
Однак й відмовлятися від чаю не варто – він чудово доповнить продуману програму схуднення. Не забудьте тільки порадитися із своїм лікарем перед тим, як починати курс.

Вас може зацiкавити
 Зелений чай "Мао Фенг"

Високоякісний китайський чай має поетичну назву «Туманні гори», китайською «Ма..

Улун "Да Хун Пао (Великий червоний халат)" Преміум

Да Хун Пао (Великий червоний халат) – один із найвідоміших та найдорожчих сортів, з чиїм і..

Чай Пуер Шен «Сі Гуй Шань Лан», 357 грам

Чудовий пуер для щоденного чаювання. Назва Сі Гуй Шань Лан перекладається як Туман у горах. І він не..

Чай Пуер шу "Хуа Хао Юе", 100 грам

Дивний Юннанський Пуер шу, спресований у вигляді знаменитих традиційних китайських ласощів &ndas..