Чорний чай
Чай чорний "Англійський Сніданок"
Англійський сніданок – один з перших сортів чаю, з яким познайомилися європейці. Цей чорний ро..
Чай чорний "Ассам Оуклендз"
Ассам Оуклендз – чорний крупнолистовий чай, який вирощують на плантаціях в долині річки Брахма..
Чай чорний "Гордість Цейлону"
Гордість Цейлону – це листовий чорний байховий чай родом з острову Шрі-Ланка. Провінція Димбул..
Чай чорний "Дарджилінг Маргаретс Хоуп TGFOP1"
Дарджилінг Маргаретс Хоуп – елітний чорний крупнолистовий чай, який вирощують на високогірних ..
Чай чорний "Кенія Крупнолистовий"
Кенія Крупнолистовий – високоякісний чорний чай, що відрізняється підвищеним вмістом теїн..
Чай чорний "Принцеса Кенії"
Високоякісний чорний чай з Кенії сподобається усім шанувальникам міцних чайних напоїв з вишуканим ар..
Чай чорний "Тадж Махал"
Тадж Махал – індійський чорний високоякісний чай. Найкраще листя цієї рослини збирають на план..
Чай чорний "Цейлон Крупнолистовий"
Крупнолистовий Цейлон – найбільш якісний та дорогий сорт чаю, який виготовляють з верхівок паг..
Червоний чай «Ранкова зірка»
Якщо ви любите відкривати для себе цікаві уподобання, ця суміш для вас. Атмосфера спекотного літа ..
Чай чорний "Індійський манго"
Ніжний, яскравий та солодкий смак цього чаю є результатом вдалого поєднання високосортного індійсь..
Чай чорний "Бризки Шампанського"
Бризки шампанського – це вишукана чайна суміш, що гармонійно поєднує крупнолистовий цейлонськи..
Чай чорний "Вибір Імператора"
Вибір імператора – це оригінальний купаж, основу якого складає чорний листовий цейлонський чай..
Чай чорний "Вогонь Джунглів"
Вогонь джунглів – крупнолистовий високоякісний цейлонський чай ENG OPA, ароматизований ромом. ..
Чай чорний "Гранатовий"
Своєю назвою цей сорт чорного ароматизованого чаю зобов’язаний не присутності у складі зерен..
Чай чорний "Ерл Грей з бергамотом "
Ерл Грей – один із найвідоміших, типово англійських напоїв, чиє ім’я оточено легендами..
Чай – це напій, без якого не уявляють свого життя більш ніж два мільярди людей на планеті. Перевищує його по популярності лише вода. Різноманіття чаїв величезне, є й складні збори на базі трав, й класичне чайне листя с різною обробкою, й безліч варіантів з доданням фруктів та квітів. Однак частіш за все під цим терміном розуміють так званий чорний чай.
Звідки взявся чай: легенди та реальна історія
Й міфи, й дослідження вчених сходяться в одному – вітчизною чаю стала Піднебесна Імперія, Китай. Саме тут, в районі, де сходяться кордони сучасного Південно-Західного Китаю, Бірми, В’єтнама до сьогодення росте дикий чайний кущ. З точки зору ботаніки, рослина відноситься до родини чайні, вид камелія. Найчастіше кущ називають Камелія Китайська.
Що кажуть легенди?
Визначити с повною впевненістю, коли саме було вперше заварене листя чайного куща, неможливо. Давні міфи називають як перших користувачів напою й учнів Бодхіхарми (чи навіть його самого), й славетного імператора Шень-Нуна, й принца Даруму (японська версія), якогось мудрого монаха-вченого та багатьох інших. Легенди різних країн сходяться на тому, що чайне листя випадково попало до окропу, і смак напою так вразив всіх, хто його куштував, що вони стали вживати його постійно.
Скоріш за все, легенди кажуть правду, бо більша частина корисних властивостей й дивного смаку чаю була відкрита людьми випадково. Незважаючи на це, тонізуючи та оздоровлюючі властивості чайного листя забезпечили все більш й більш поширене розповсюдження напою.
Документальна історія
Підтверджено інформацію про те, що китайський чай, який первісно вважався напоєм для багатих людей – аристократів, впливових торговців – поступово став тим, що пили всі. Можливо, це пов’язано з особливостями клімату та природи Південно-Східної Азії: в багатьох регіонах без ризику для здоров’я можна пити тільки кип’ячену воду, а її смак стає більш приємним, коли до окропу додають рослинну сировину. Має значення й те, що чай давав бадьорість, допомагав боротися с хворобами, навіть продовжував життя. Окрім Китаю, плантації чайних кущів з’явилися в сусідніх країнах, як і сама культура вживання напою – наприклад, всесвітньо відома японська чайна церемонія.
Поширення торгівлі чаєм у Європі та Америці почалося після 16-го сторіччя, по морю та по суші. Історія пам’ятає й чайні каравани, що йшли по Великому Шовковому Шляху, і бистрохідні чайні кліпери. Після того, як чайні кущі були таємно вивезені з Китаю до Індії, Піднебесна Імперія перестала бути єдиним імпортером чаю. Набагато більше продукції вивозили з Індії, з острова Цейлон (теперішня Шрі-Ланка). Потім плантації з’явилися в Африці – суто в Кенії, в Японії.
Сьогодні чай вирощують майже всюди, де є сприятливі кліматичні умови.
Що ж це таке – «чорний чай»?
У сучасному розумінні чай – це молоде листя чайного куща або дерева, висушені та ферментовані по певній технології. Назва «чорний» походить від того, що колір висушеного, скрученого й ферментованого листя справді дуже темний, майже чорний. В Азії такий чай називають «червоним» - по характерному кольору настою, від золотавого до померанчево-бурого, червонуватого.
Відрізняють чорні чаї по:
місцю вирощування – китайський, індійській, цейлонській, родом з Індокитаю (В’єтнам, Індонезія), Африки (найбільш з Кенії), турецькій, іранській так інші;
тому, як його обробляють та додають форми для подальшого продажу – так звані байхові чаї (тобто розсипні, з окремих шматочків листя), пресовані (таблетовані) й розчинні. Чорний чай здебільш байховий;
формі випуску – розсипні чаї (вагові та запаковані в коробки), пакетовані, в стіках або капсулах (для приготування в кофе-машинах);
доданню ароматизаторів та інших складових;
вартості – елітні сорти створюються з найбільш молодого, ніжного листя, найдешевші – з відходів основного виробництва та грубого нижнього листя.
Більшість різновидів чорного чаю, що пропонують сьогодні в магазинах та на ринку – це купажі, створені з вирощеного в різних куточках Землі сировини, тому в одній пачці можна зустріти чаїнки родом з Китаю та Африки, Грузії та В’єтнаму, Цейлону та Краснодару.
Чорний чай з добавками
Окрім «чистого» чайного листя одного сорту чи купажу, в продажу можна зустріти багато різновидів чаю с доданням іншої рослинної сировини. Це можуть бути пелюстки квітів, подрібнені (рідко у цілому вигляді) ягоди та фрукти, кора деяких дерев, трави. Є різновиди, де смакові добавки – то екстракти рослин, а також синтетичні ароматизатори.
Але, звідки б не походив і як би він не звався, чорний чай – один з найбільш смачних та популярних напоїв у світі. Він бадьорить і освіжує, піднімає настрій, зігріває в холоди й дає прохолоду у спеку. Як вірно каже народна помовка, нащо нам рай, якби був лише чай!