Чорний чай
Чай чорний "Англійський Сніданок"
Англійський сніданок – один з перших сортів чаю, з яким познайомилися європейці. Цей чорний ро..
Чай чорний "Ассам Оуклендз"
Ассам Оуклендз – чорний крупнолистовий чай, який вирощують на плантаціях в долині річки Брахма..
Чай чорний "Гордість Цейлону"
Гордість Цейлону – це листовий чорний байховий чай родом з острову Шрі-Ланка. Провінція Димбул..
Чай чорний "Дарджилінг Маргаретс Хоуп TGFOP1"
Дарджилінг Маргаретс Хоуп – елітний чорний крупнолистовий чай, який вирощують на високогірних ..
Чай чорний "Кенія Крупнолистовий"
Кенія Крупнолистовий – високоякісний чорний чай, що відрізняється підвищеним вмістом теїн..
Чай чорний "Принцеса Кенії"
Високоякісний чорний чай з Кенії сподобається усім шанувальникам міцних чайних напоїв з вишуканим ар..
Чай чорний "Тадж Махал"
Тадж Махал – індійський чорний високоякісний чай. Найкраще листя цієї рослини збирають на план..
Чай чорний "Цейлон Крупнолистовий"
Крупнолистовий Цейлон – найбільш якісний та дорогий сорт чаю, який виготовляють з верхівок паг..
Чай чорний "Індійський манго"
Ніжний, яскравий та солодкий смак цього чаю є результатом вдалого поєднання високосортного індійсь..
Чай чорний "Бризки Шампанського"
Бризки шампанського – це вишукана чайна суміш, що гармонійно поєднує крупнолистовий цейлонськи..
Чай чорний "Вибір Імператора"
Вибір імператора – це оригінальний купаж, основу якого складає чорний листовий цейлонський чай..
Чай чорний "Вогонь Джунглів"
Вогонь джунглів – крупнолистовий високоякісний цейлонський чай ENG OPA, ароматизований ромом. ..
Чай чорний "Гранатовий"
Своєю назвою цей сорт чорного ароматизованого чаю зобов’язаний не присутності у складі зерен..
Чай чорний "Ерл Грей з бергамотом "
Ерл Грей – один із найвідоміших, типово англійських напоїв, чиє ім’я оточено легендами..
Чай чорний "Зимова Вишня"
Зимова вишня – ароматизована суміш, виготовлена з чорного цейлонського чаю зі шматочками сушен..
Чай – це напій, без якого не уявляють свого життя більш ніж два мільярди людей на планеті. Перевищує його по популярності лише вода. Різноманіття чаїв величезне, є й складні збори на базі трав, й класичне чайне листя с різною обробкою, й безліч варіантів з доданням фруктів та квітів. Однак частіш за все під цим терміном розуміють так званий чорний чай.
Звідки взявся чай: легенди та реальна історія
Й міфи, й дослідження вчених сходяться в одному – вітчизною чаю стала Піднебесна Імперія, Китай. Саме тут, в районі, де сходяться кордони сучасного Південно-Західного Китаю, Бірми, В’єтнама до сьогодення росте дикий чайний кущ. З точки зору ботаніки, рослина відноситься до родини чайні, вид камелія. Найчастіше кущ називають Камелія Китайська.
Що кажуть легенди?
Визначити с повною впевненістю, коли саме було вперше заварене листя чайного куща, неможливо. Давні міфи називають як перших користувачів напою й учнів Бодхіхарми (чи навіть його самого), й славетного імператора Шень-Нуна, й принца Даруму (японська версія), якогось мудрого монаха-вченого та багатьох інших. Легенди різних країн сходяться на тому, що чайне листя випадково попало до окропу, і смак напою так вразив всіх, хто його куштував, що вони стали вживати його постійно.
Скоріш за все, легенди кажуть правду, бо більша частина корисних властивостей й дивного смаку чаю була відкрита людьми випадково. Незважаючи на це, тонізуючи та оздоровлюючі властивості чайного листя забезпечили все більш й більш поширене розповсюдження напою.
Документальна історія
Підтверджено інформацію про те, що китайський чай, який первісно вважався напоєм для багатих людей – аристократів, впливових торговців – поступово став тим, що пили всі. Можливо, це пов’язано з особливостями клімату та природи Південно-Східної Азії: в багатьох регіонах без ризику для здоров’я можна пити тільки кип’ячену воду, а її смак стає більш приємним, коли до окропу додають рослинну сировину. Має значення й те, що чай давав бадьорість, допомагав боротися с хворобами, навіть продовжував життя. Окрім Китаю, плантації чайних кущів з’явилися в сусідніх країнах, як і сама культура вживання напою – наприклад, всесвітньо відома японська чайна церемонія.
Поширення торгівлі чаєм у Європі та Америці почалося після 16-го сторіччя, по морю та по суші. Історія пам’ятає й чайні каравани, що йшли по Великому Шовковому Шляху, і бистрохідні чайні кліпери. Після того, як чайні кущі були таємно вивезені з Китаю до Індії, Піднебесна Імперія перестала бути єдиним імпортером чаю. Набагато більше продукції вивозили з Індії, з острова Цейлон (теперішня Шрі-Ланка). Потім плантації з’явилися в Африці – суто в Кенії, в Японії.
Сьогодні чай вирощують майже всюди, де є сприятливі кліматичні умови.
Що ж це таке – «чорний чай»?
У сучасному розумінні чай – це молоде листя чайного куща або дерева, висушені та ферментовані по певній технології. Назва «чорний» походить від того, що колір висушеного, скрученого й ферментованого листя справді дуже темний, майже чорний. В Азії такий чай називають «червоним» - по характерному кольору настою, від золотавого до померанчево-бурого, червонуватого.
Відрізняють чорні чаї по:
місцю вирощування – китайський, індійській, цейлонській, родом з Індокитаю (В’єтнам, Індонезія), Африки (найбільш з Кенії), турецькій, іранській так інші;
тому, як його обробляють та додають форми для подальшого продажу – так звані байхові чаї (тобто розсипні, з окремих шматочків листя), пресовані (таблетовані) й розчинні. Чорний чай здебільш байховий;
формі випуску – розсипні чаї (вагові та запаковані в коробки), пакетовані, в стіках або капсулах (для приготування в кофе-машинах);
доданню ароматизаторів та інших складових;
вартості – елітні сорти створюються з найбільш молодого, ніжного листя, найдешевші – з відходів основного виробництва та грубого нижнього листя.
Більшість різновидів чорного чаю, що пропонують сьогодні в магазинах та на ринку – це купажі, створені з вирощеного в різних куточках Землі сировини, тому в одній пачці можна зустріти чаїнки родом з Китаю та Африки, Грузії та В’єтнаму, Цейлону та Краснодару.
Чорний чай з добавками
Окрім «чистого» чайного листя одного сорту чи купажу, в продажу можна зустріти багато різновидів чаю с доданням іншої рослинної сировини. Це можуть бути пелюстки квітів, подрібнені (рідко у цілому вигляді) ягоди та фрукти, кора деяких дерев, трави. Є різновиди, де смакові добавки – то екстракти рослин, а також синтетичні ароматизатори.
Але, звідки б не походив і як би він не звався, чорний чай – один з найбільш смачних та популярних напоїв у світі. Він бадьорить і освіжує, піднімає настрій, зігріває в холоди й дає прохолоду у спеку. Як вірно каже народна помовка, нащо нам рай, якби був лише чай!