«Путівник» за класифікацією чаю.

«Путівник» за класифікацією чаю.

Велика частина населення звикла чаєм називати не тільки зелений і чорний, але і різні трав'яні напої. Насправді до різновиду чаю відноситься тільки чайний кущ або чайне дерево (камелія китайська - Caméllia sinénsis), яке росте на далеких схилах гір і вбирає в себе світло сонця, вологу дощів і туманів, енергію землі. Потім проходять через руки селян, дбайливо збирають чайне листя, і обробляють особливими, багатовіковими традиційними способами, що передаються з покоління в покоління. І тільки після всіх маніпуляцій чай передається тим, хто вип'є настій з цих чудових листя.

Які ж існують класифікації чаю?

По виду рослини.

 

Існує тільки 2 категорії - чайний кущ (камелія китайська) та інші рослинні компоненти.

 

Різновид чайного листа.

 

Розрізняють 6 основних видів чаю, які виробляються з чайного листа: Білий, Зелений, Жовтий, Улун (Оолонг), Чорний (Червоний), Пуер. Всі ці види чаю виготовляються з одного і того ж чайного куща. Відрізняються вони лише способом обробки і ступенем ферментації.

 

Білий чай - вважається максимально корисним. Слабоферментірованний (мінімальна обробка). Виготовляється для різних сортів або тільки з чайної тіпси або з додаванням 1-2 чайного листа. Настій білого чаю виходить прозорий, світло-жовтий з ніжним ароматом.

Зелений чай - найпопулярніший чай в Азії (Китаї, Японії, Близькому Сході, Кореї). Даний вид піддається мінімальної ферментації, що дозволяє зберегти всі корисні властивості чайного листа - вітаміни, мінерали, антиоксиданти. Колір настою від світло-зеленого або золотистого до досить темного і насиченого зеленого або жовто-зеленого відтінку. Хороший зелений чай обов'язково має яскравий букет, в якому переважають квіткові, цитрусові і «трав'янисті» ароматичні відтінки. Головне не перетримати час заварювання інакше настій буде гірчити.

Жовтий чай - виготовляється з високоякісної сировини з мінімальною ферментацією. Вважається досить рідкісним чаєм в країнах Європи. Найчастіше його можна зустріти на прилавках Китаю. Колір настою - прозорий, жовтувато-бурштиновий з солодкуватим смаком.

Улун (оолонг) - напівферментований чай. Але по різновиди ферментації зустрічаються і сільноферментірованни, один з яких - Та Хун Пао (Великий червоний халат). Сировина для улунов використовується, як правило, з соковитих зрілих листя, зібраних з дорослих кущів. Настій при заварюванні світлих улунов - від бурштинового до салатового відтінку. Смак багатогранний - відчуваються квіткові, медові відтінки і нотки свіжих фруктів. Темні улун при заварюванні дають червоні відтінки настою. У смаку присутні пряні, ягідно-фруктові, шоколадні нотки, а аромат запашний і глибокий.

Чорний (червоний) - сільноферментірованни чай. Один з найпопулярніших видів чаю в Європі. У нас він відомий як чорний чай, а в Китаї - червоний, за рахунок червонуватого відтінку настою. Колір настою янтарно-коричневий, а іноді з червонуватим відтінком. Смак у чорного чаю досить багатогранний і суттєво відрізняється в залежності від країни походження. Цейлонські сорти відрізняються помірною терпкістю з нотками фруктів і сухофруктів і легкої медової солодкістю. Індійським сортам властива яскрава терпкість з нотками спецій, а в більш дорогих - присутній медова солодкість, відтінки кольорів і ягід. Кенійські чорні чаї славляться своєю фортецею і тонізуючими властивостями, а в смаку присутня легкий квітково-ванільний аромат. Китайські червоні чаї відрізняються різноманітністю смаків і ароматів. Від яскраво-копчених, до квітково-медових відтінків.

Пуер - постферментірованние чаї. Т. е. Чаї, які дозрівають після звичайної ферментації природним шляхом (Шен Пуер) і «прискореним» (Шу Пуер). Темні Шу Пуери мають настій червоно-коричневий, а в смаку переважає нотки диму, шоколаду, сухофруктів з землистим відтінком. Але при тривалій витримці, смак Шу Пуер пом'якшується, і переважають солодші ноти фруктів.

Шен Пуер має настій світло-зелений, а смак, насичений з легким відтінком квітів і фруктів з солодким присмаком. Шен Пуер при витримці до 5 років трохи терпкий з нотами сухофруктів.

 

З інших рослин.

 

Трав'яні / фіто чаї - це чай, який готують виключно з рослин. У складі можуть бути присутніми трави, квіти, листя, плоди, насіння і кора рослин і складатися тільки з 1 компонента (моночай) або включати в себе все вище перераховане. Виходячи з цього трав'яний чай є виключно натуральним продуктом.

Фруктово-ягідні чаї - це купаж фруктів, ягід, а іноді з додаванням квітів і трав, які змішують в різних пропорціях, що дозволяє домогтися широкої різноманітності смаків. У такі купажі не повинні додаватися зелений або чорний чай. Смак багатогранний і варіюється від солодких екзотичних до легкої кислинки. Фруктові чаї багаті вітамінами і не містять кофеїну.

Квіткові чаї - це чай, який складається, як правило, з однією конкретної квітки. Напої з квітів корисні, ароматні і мають приємний смак. Найпопулярнішими квітковими чаями вважаються - бутони троянд, квіти жасмину, бутони півонії, каркаде (гібіскус), Анчан (відомий як синій чай), ромашка, календула. Так само особливу популярність набирають і інші квіткові добавки - суцвіття персика і яблуні, хризантема, лілія, квіти османтуса та інші. Квіткові чаї можна заварювати як самостійний продукт, так і додавати до зелених і чорних чаїв.

Етнічні чаї - в цю категорію потрапляють: Мате, Ройбуш, Лапачо, Ханібуш, Катуаби, Ку Дін. Всі ці види чаю, як правило, виготовляються з чагарників або кори дерев.

Мате - напій, який готується з подрібненого листя падуба парагвайського. Прекрасно тонізує організм, при цьому не містить кофеїну і його можна пити в будь-який час доби. Смак терпкий з ледь помітною насолодою.

Ройбуш - виготовляють з листя південноафриканського чагарника. Настій освіжає і бадьорить, а так же насичує організм вітамінами і мінералами. Він не містить кофеїну, тому пити його можна в будь-яких дозах в будь-який час доби. Його дивовижний ніжний смак обов'язково приємно вас здивує.

Лапачо - це чай з кори унікального вічнозеленої рослини, що росте в тропічних джунглях Аргентини, Мексики і Перу. Лапачо містить рідкісний набір речовин. Приємна суміш зі смаком солодкуватої ванілі і ледь відчутною кислинки з гірчинкою.

Ханібуш - (англ. Honey bush - «медовий кущ») - напій, який готують з листя, стебел і квіток деяких видів південноафриканських рослин. Даний напій не містить кофеїну і може вживатися в будь-який час доби. Має солодкий смак з медовими нотами.

Катуаба - Деревце, схоже на ялівець. Це красиве рослина з помаранчевими квітами і ароматними плодами, але головною цінністю є його кора, з якого і готують катуаби - напій, що володіє безліччю дивовижних властивостей. Настій має насичений помаранчевий колір і гіркуватий, трохи гострий смак, з яскраво вираженою деревної ноткою. Запах у нього яскраво виражений ялівцевий.

Ку Дін - виходить при заварюванні висушеного листя падуба широколистого. Знаменитий своїми тонізуючими властивостями, застосовується китайцями при застуді. Володіє гіркуватим смаком з довгим солодким присмаком.

 

Види чаю за формою листа

 

Тіпси - чай, який складається з верхньої бруньки.

Крупнолистовий - чай ​​з цілісних листя.

Середньолистовий - чай ​​з нарізаного листя.

Мелколістової - чай ​​з дрібно нарізаного листя.

Гранульований - подрібнений чайний лист за допомогою машин в дрібні гранули.

Чайний пил або пудра - чай ​​з дрібно перетертих листя.

 

Види чаю за формою.

 

Порошковий - за своїм виглядом схожий на борошно або пудру. До таких видів відносяться класична зелена матча з зеленого листа. Блакитна матча з квітів Анчан, рожева матча, а так же традиційний чорний чай у вигляді пудри.

Розсипний - саме цей вид чаю найчастіше ми бачимо на полицях магазину. Такий чай продається, як упакований в коробки або може бути куплений на вагу.

Пов'язаний - це форма чаю була придумана в Китаї. Такий чай заварюється для того, що б отримати насолоду від краси раскрівающіхся  бутонів. Пов'язаний чай найчастіше має форму кулі, але зустрічаються і інші форми - серце, овал, у вигляді піраміди.

Пресований - такий чай являє собою цільні млинці або брикети, в яких листя були стиснуті під тиском в певну форму.

Пакетований - чай ​​упаковується в спеціальні пакети, стіки, піраміди або капсули.

Екстрактний - чай ​​в рідкому вигляді. Розлучається у воді, або холодної, або гарячої. Являє собою суміш цукрового сиропу і екстракту рослин.

Комкова - рідкісний вид чаю, який характерний для Китайських пуер. Як правило виготовляється зі старих чайних кущів.

 

Види чаю за наявністю добавок.

 

Чистий чай - використання тільки чайного листа без добавок.

З добавками - до чайного листу додаються: квіти, листя, ягоди, фрукти, прянощі, солодощі.

З ароматизаторами - такого чаю притаманний інтенсивний і насичений аромат і смак. В сьогоднішніх реаліях великі чайні компанії використовують максимально натуральні і безпечні ароматичні добавки.

Вас може зацiкавити
Червоний в'язаний чай

Червона Пагода – елітний червоний китайський чай, який культивується на батьківщині більшост..

 Чай Пуер шу «Три Мудреці», 100 грам

Шу із сировини знаменитого чайного регіону Лаобаньчжан славиться міцним, витриманим смаком. Чудо..

Чай чорний "Цейлон Крупнолистовий"

Крупнолистовий Цейлон – найбільш якісний та дорогий сорт чаю, який виготовляють з верхівок паг..

Чай Пуер Шен «Кунь Лу Шань - Гора Сонних оленів», 100 грамів, 2021 рік

Гора Кунь Лу Шань розташована вздовж давнього чайного шляху в регіоні Пуер, провінція Юньнань. Цей р..