«Путівник» за класифікацією чаю.

«Путівник» за класифікацією чаю.

Велика частина населення звикла чаєм називати не тільки зелений і чорний, але і різні трав'яні напої. Насправді до різновиду чаю відноситься тільки чайний кущ або чайне дерево (камелія китайська - Caméllia sinénsis), яке росте на далеких схилах гір і вбирає в себе світло сонця, вологу дощів і туманів, енергію землі. Потім проходять через руки селян, дбайливо збирають чайне листя, і обробляють особливими, багатовіковими традиційними способами, що передаються з покоління в покоління. І тільки після всіх маніпуляцій чай передається тим, хто вип'є настій з цих чудових листя.

Які ж існують класифікації чаю?

По виду рослини.

 

Існує тільки 2 категорії - чайний кущ (камелія китайська) та інші рослинні компоненти.

 

Різновид чайного листа.

 

Розрізняють 6 основних видів чаю, які виробляються з чайного листа: Білий, Зелений, Жовтий, Улун (Оолонг), Чорний (Червоний), Пуер. Всі ці види чаю виготовляються з одного і того ж чайного куща. Відрізняються вони лише способом обробки і ступенем ферментації.

 

Білий чай - вважається максимально корисним. Слабоферментірованний (мінімальна обробка). Виготовляється для різних сортів або тільки з чайної тіпси або з додаванням 1-2 чайного листа. Настій білого чаю виходить прозорий, світло-жовтий з ніжним ароматом.

Зелений чай - найпопулярніший чай в Азії (Китаї, Японії, Близькому Сході, Кореї). Даний вид піддається мінімальної ферментації, що дозволяє зберегти всі корисні властивості чайного листа - вітаміни, мінерали, антиоксиданти. Колір настою від світло-зеленого або золотистого до досить темного і насиченого зеленого або жовто-зеленого відтінку. Хороший зелений чай обов'язково має яскравий букет, в якому переважають квіткові, цитрусові і «трав'янисті» ароматичні відтінки. Головне не перетримати час заварювання інакше настій буде гірчити.

Жовтий чай - виготовляється з високоякісної сировини з мінімальною ферментацією. Вважається досить рідкісним чаєм в країнах Європи. Найчастіше його можна зустріти на прилавках Китаю. Колір настою - прозорий, жовтувато-бурштиновий з солодкуватим смаком.

Улун (оолонг) - напівферментований чай. Але по різновиди ферментації зустрічаються і сільноферментірованни, один з яких - Та Хун Пао (Великий червоний халат). Сировина для улунов використовується, як правило, з соковитих зрілих листя, зібраних з дорослих кущів. Настій при заварюванні світлих улунов - від бурштинового до салатового відтінку. Смак багатогранний - відчуваються квіткові, медові відтінки і нотки свіжих фруктів. Темні улун при заварюванні дають червоні відтінки настою. У смаку присутні пряні, ягідно-фруктові, шоколадні нотки, а аромат запашний і глибокий.

Чорний (червоний) - сільноферментірованни чай. Один з найпопулярніших видів чаю в Європі. У нас він відомий як чорний чай, а в Китаї - червоний, за рахунок червонуватого відтінку настою. Колір настою янтарно-коричневий, а іноді з червонуватим відтінком. Смак у чорного чаю досить багатогранний і суттєво відрізняється в залежності від країни походження. Цейлонські сорти відрізняються помірною терпкістю з нотками фруктів і сухофруктів і легкої медової солодкістю. Індійським сортам властива яскрава терпкість з нотками спецій, а в більш дорогих - присутній медова солодкість, відтінки кольорів і ягід. Кенійські чорні чаї славляться своєю фортецею і тонізуючими властивостями, а в смаку присутня легкий квітково-ванільний аромат. Китайські червоні чаї відрізняються різноманітністю смаків і ароматів. Від яскраво-копчених, до квітково-медових відтінків.

Пуер - постферментірованние чаї. Т. е. Чаї, які дозрівають після звичайної ферментації природним шляхом (Шен Пуер) і «прискореним» (Шу Пуер). Темні Шу Пуери мають настій червоно-коричневий, а в смаку переважає нотки диму, шоколаду, сухофруктів з землистим відтінком. Але при тривалій витримці, смак Шу Пуер пом'якшується, і переважають солодші ноти фруктів.

Шен Пуер має настій світло-зелений, а смак, насичений з легким відтінком квітів і фруктів з солодким присмаком. Шен Пуер при витримці до 5 років трохи терпкий з нотами сухофруктів.

 

З інших рослин.

 

Трав'яні / фіто чаї - це чай, який готують виключно з рослин. У складі можуть бути присутніми трави, квіти, листя, плоди, насіння і кора рослин і складатися тільки з 1 компонента (моночай) або включати в себе все вище перераховане. Виходячи з цього трав'яний чай є виключно натуральним продуктом.

Фруктово-ягідні чаї - це купаж фруктів, ягід, а іноді з додаванням квітів і трав, які змішують в різних пропорціях, що дозволяє домогтися широкої різноманітності смаків. У такі купажі не повинні додаватися зелений або чорний чай. Смак багатогранний і варіюється від солодких екзотичних до легкої кислинки. Фруктові чаї багаті вітамінами і не містять кофеїну.

Квіткові чаї - це чай, який складається, як правило, з однією конкретної квітки. Напої з квітів корисні, ароматні і мають приємний смак. Найпопулярнішими квітковими чаями вважаються - бутони троянд, квіти жасмину, бутони півонії, каркаде (гібіскус), Анчан (відомий як синій чай), ромашка, календула. Так само особливу популярність набирають і інші квіткові добавки - суцвіття персика і яблуні, хризантема, лілія, квіти османтуса та інші. Квіткові чаї можна заварювати як самостійний продукт, так і додавати до зелених і чорних чаїв.

Етнічні чаї - в цю категорію потрапляють: Мате, Ройбуш, Лапачо, Ханібуш, Катуаби, Ку Дін. Всі ці види чаю, як правило, виготовляються з чагарників або кори дерев.

Мате - напій, який готується з подрібненого листя падуба парагвайського. Прекрасно тонізує організм, при цьому не містить кофеїну і його можна пити в будь-який час доби. Смак терпкий з ледь помітною насолодою.

Ройбуш - виготовляють з листя південноафриканського чагарника. Настій освіжає і бадьорить, а так же насичує організм вітамінами і мінералами. Він не містить кофеїну, тому пити його можна в будь-яких дозах в будь-який час доби. Його дивовижний ніжний смак обов'язково приємно вас здивує.

Лапачо - це чай з кори унікального вічнозеленої рослини, що росте в тропічних джунглях Аргентини, Мексики і Перу. Лапачо містить рідкісний набір речовин. Приємна суміш зі смаком солодкуватої ванілі і ледь відчутною кислинки з гірчинкою.

Ханібуш - (англ. Honey bush - «медовий кущ») - напій, який готують з листя, стебел і квіток деяких видів південноафриканських рослин. Даний напій не містить кофеїну і може вживатися в будь-який час доби. Має солодкий смак з медовими нотами.

Катуаба - Деревце, схоже на ялівець. Це красиве рослина з помаранчевими квітами і ароматними плодами, але головною цінністю є його кора, з якого і готують катуаби - напій, що володіє безліччю дивовижних властивостей. Настій має насичений помаранчевий колір і гіркуватий, трохи гострий смак, з яскраво вираженою деревної ноткою. Запах у нього яскраво виражений ялівцевий.

Ку Дін - виходить при заварюванні висушеного листя падуба широколистого. Знаменитий своїми тонізуючими властивостями, застосовується китайцями при застуді. Володіє гіркуватим смаком з довгим солодким присмаком.

 

Види чаю за формою листа

 

Тіпси - чай, який складається з верхньої бруньки.

Крупнолистовий - чай ​​з цілісних листя.

Середньолистовий - чай ​​з нарізаного листя.

Мелколістової - чай ​​з дрібно нарізаного листя.

Гранульований - подрібнений чайний лист за допомогою машин в дрібні гранули.

Чайний пил або пудра - чай ​​з дрібно перетертих листя.

 

Види чаю за формою.

 

Порошковий - за своїм виглядом схожий на борошно або пудру. До таких видів відносяться класична зелена матча з зеленого листа. Блакитна матча з квітів Анчан, рожева матча, а так же традиційний чорний чай у вигляді пудри.

Розсипний - саме цей вид чаю найчастіше ми бачимо на полицях магазину. Такий чай продається, як упакований в коробки або може бути куплений на вагу.

Пов'язаний - це форма чаю була придумана в Китаї. Такий чай заварюється для того, що б отримати насолоду від краси раскрівающіхся  бутонів. Пов'язаний чай найчастіше має форму кулі, але зустрічаються і інші форми - серце, овал, у вигляді піраміди.

Пресований - такий чай являє собою цільні млинці або брикети, в яких листя були стиснуті під тиском в певну форму.

Пакетований - чай ​​упаковується в спеціальні пакети, стіки, піраміди або капсули.

Екстрактний - чай ​​в рідкому вигляді. Розлучається у воді, або холодної, або гарячої. Являє собою суміш цукрового сиропу і екстракту рослин.

Комкова - рідкісний вид чаю, який характерний для Китайських пуер. Як правило виготовляється зі старих чайних кущів.

 

Види чаю за наявністю добавок.

 

Чистий чай - використання тільки чайного листа без добавок.

З добавками - до чайного листу додаються: квіти, листя, ягоди, фрукти, прянощі, солодощі.

З ароматизаторами - такого чаю притаманний інтенсивний і насичений аромат і смак. В сьогоднішніх реаліях великі чайні компанії використовують максимально натуральні і безпечні ароматичні добавки.

Вас може зацiкавити
Червоний в'язаний чай

Червона Пагода – елітний червоний китайський чай, який культивується на батьківщині більшост..

В'язаний чай

Чудовий смак та запах напою забезпечується гармонійним поєднанням у одній в’язці білого ки..

Чай Пуер Шу у мандарині - Ченпі - 2013г

Дуже незвичний варіант оформлення Шу Пуеру для тривалої витримки та заварювання – у кожурі..

Чай червоний "Цзінь Цзюнь Мей Золоті брови Преміум"

Цзінь Цзюнь Мей – рідкісний, надзвичайно смачний червоний чай, вирощений у горах УІ, провінц..