«Путівник» за класифікацією чаю.
Велика частина населення звикла чаєм називати не тільки зелений і чорний, але і різні трав'яні напої. Насправді до різновиду чаю відноситься тільки чайний кущ або чайне дерево (камелія китайська - Caméllia sinénsis), яке росте на далеких схилах гір і вбирає в себе світло сонця, вологу дощів і туманів, енергію землі. Потім проходять через руки селян, дбайливо збирають чайне листя, і обробляють особливими, багатовіковими традиційними способами, що передаються з покоління в покоління. І тільки після всіх маніпуляцій чай передається тим, хто вип'є настій з цих чудових листя.
Які ж існують класифікації чаю?
По виду рослини.
Існує тільки 2 категорії - чайний кущ (камелія китайська) та інші рослинні компоненти.
Різновид чайного листа.
Розрізняють 6 основних видів чаю, які виробляються з чайного листа: Білий, Зелений, Жовтий, Улун (Оолонг), Чорний (Червоний), Пуер. Всі ці види чаю виготовляються з одного і того ж чайного куща. Відрізняються вони лише способом обробки і ступенем ферментації.
Білий чай - вважається максимально корисним. Слабоферментірованний (мінімальна обробка). Виготовляється для різних сортів або тільки з чайної тіпси або з додаванням 1-2 чайного листа. Настій білого чаю виходить прозорий, світло-жовтий з ніжним ароматом.
Зелений чай - найпопулярніший чай в Азії (Китаї, Японії, Близькому Сході, Кореї). Даний вид піддається мінімальної ферментації, що дозволяє зберегти всі корисні властивості чайного листа - вітаміни, мінерали, антиоксиданти. Колір настою від світло-зеленого або золотистого до досить темного і насиченого зеленого або жовто-зеленого відтінку. Хороший зелений чай обов'язково має яскравий букет, в якому переважають квіткові, цитрусові і «трав'янисті» ароматичні відтінки. Головне не перетримати час заварювання інакше настій буде гірчити.
Жовтий чай - виготовляється з високоякісної сировини з мінімальною ферментацією. Вважається досить рідкісним чаєм в країнах Європи. Найчастіше його можна зустріти на прилавках Китаю. Колір настою - прозорий, жовтувато-бурштиновий з солодкуватим смаком.
Улун (оолонг) - напівферментований чай. Але по різновиди ферментації зустрічаються і сільноферментірованни, один з яких - Та Хун Пао (Великий червоний халат). Сировина для улунов використовується, як правило, з соковитих зрілих листя, зібраних з дорослих кущів. Настій при заварюванні світлих улунов - від бурштинового до салатового відтінку. Смак багатогранний - відчуваються квіткові, медові відтінки і нотки свіжих фруктів. Темні улун при заварюванні дають червоні відтінки настою. У смаку присутні пряні, ягідно-фруктові, шоколадні нотки, а аромат запашний і глибокий.
Чорний (червоний) - сільноферментірованни чай. Один з найпопулярніших видів чаю в Європі. У нас він відомий як чорний чай, а в Китаї - червоний, за рахунок червонуватого відтінку настою. Колір настою янтарно-коричневий, а іноді з червонуватим відтінком. Смак у чорного чаю досить багатогранний і суттєво відрізняється в залежності від країни походження. Цейлонські сорти відрізняються помірною терпкістю з нотками фруктів і сухофруктів і легкої медової солодкістю. Індійським сортам властива яскрава терпкість з нотками спецій, а в більш дорогих - присутній медова солодкість, відтінки кольорів і ягід. Кенійські чорні чаї славляться своєю фортецею і тонізуючими властивостями, а в смаку присутня легкий квітково-ванільний аромат. Китайські червоні чаї відрізняються різноманітністю смаків і ароматів. Від яскраво-копчених, до квітково-медових відтінків.
Пуер - постферментірованние чаї. Т. е. Чаї, які дозрівають після звичайної ферментації природним шляхом (Шен Пуер) і «прискореним» (Шу Пуер). Темні Шу Пуери мають настій червоно-коричневий, а в смаку переважає нотки диму, шоколаду, сухофруктів з землистим відтінком. Але при тривалій витримці, смак Шу Пуер пом'якшується, і переважають солодші ноти фруктів.
Шен Пуер має настій світло-зелений, а смак, насичений з легким відтінком квітів і фруктів з солодким присмаком. Шен Пуер при витримці до 5 років трохи терпкий з нотами сухофруктів.
З інших рослин.
Трав'яні / фіто чаї - це чай, який готують виключно з рослин. У складі можуть бути присутніми трави, квіти, листя, плоди, насіння і кора рослин і складатися тільки з 1 компонента (моночай) або включати в себе все вище перераховане. Виходячи з цього трав'яний чай є виключно натуральним продуктом.
Фруктово-ягідні чаї - це купаж фруктів, ягід, а іноді з додаванням квітів і трав, які змішують в різних пропорціях, що дозволяє домогтися широкої різноманітності смаків. У такі купажі не повинні додаватися зелений або чорний чай. Смак багатогранний і варіюється від солодких екзотичних до легкої кислинки. Фруктові чаї багаті вітамінами і не містять кофеїну.
Квіткові чаї - це чай, який складається, як правило, з однією конкретної квітки. Напої з квітів корисні, ароматні і мають приємний смак. Найпопулярнішими квітковими чаями вважаються - бутони троянд, квіти жасмину, бутони півонії, каркаде (гібіскус), Анчан (відомий як синій чай), ромашка, календула. Так само особливу популярність набирають і інші квіткові добавки - суцвіття персика і яблуні, хризантема, лілія, квіти османтуса та інші. Квіткові чаї можна заварювати як самостійний продукт, так і додавати до зелених і чорних чаїв.
Етнічні чаї - в цю категорію потрапляють: Мате, Ройбуш, Лапачо, Ханібуш, Катуаби, Ку Дін. Всі ці види чаю, як правило, виготовляються з чагарників або кори дерев.
Мате - напій, який готується з подрібненого листя падуба парагвайського. Прекрасно тонізує організм, при цьому не містить кофеїну і його можна пити в будь-який час доби. Смак терпкий з ледь помітною насолодою.
Ройбуш - виготовляють з листя південноафриканського чагарника. Настій освіжає і бадьорить, а так же насичує організм вітамінами і мінералами. Він не містить кофеїну, тому пити його можна в будь-яких дозах в будь-який час доби. Його дивовижний ніжний смак обов'язково приємно вас здивує.
Лапачо - це чай з кори унікального вічнозеленої рослини, що росте в тропічних джунглях Аргентини, Мексики і Перу. Лапачо містить рідкісний набір речовин. Приємна суміш зі смаком солодкуватої ванілі і ледь відчутною кислинки з гірчинкою.
Ханібуш - (англ. Honey bush - «медовий кущ») - напій, який готують з листя, стебел і квіток деяких видів південноафриканських рослин. Даний напій не містить кофеїну і може вживатися в будь-який час доби. Має солодкий смак з медовими нотами.
Катуаба - Деревце, схоже на ялівець. Це красиве рослина з помаранчевими квітами і ароматними плодами, але головною цінністю є його кора, з якого і готують катуаби - напій, що володіє безліччю дивовижних властивостей. Настій має насичений помаранчевий колір і гіркуватий, трохи гострий смак, з яскраво вираженою деревної ноткою. Запах у нього яскраво виражений ялівцевий.
Ку Дін - виходить при заварюванні висушеного листя падуба широколистого. Знаменитий своїми тонізуючими властивостями, застосовується китайцями при застуді. Володіє гіркуватим смаком з довгим солодким присмаком.
Види чаю за формою листа
Тіпси - чай, який складається з верхньої бруньки.
Крупнолистовий - чай з цілісних листя.
Середньолистовий - чай з нарізаного листя.
Мелколістової - чай з дрібно нарізаного листя.
Гранульований - подрібнений чайний лист за допомогою машин в дрібні гранули.
Чайний пил або пудра - чай з дрібно перетертих листя.
Види чаю за формою.
Порошковий - за своїм виглядом схожий на борошно або пудру. До таких видів відносяться класична зелена матча з зеленого листа. Блакитна матча з квітів Анчан, рожева матча, а так же традиційний чорний чай у вигляді пудри.
Розсипний - саме цей вид чаю найчастіше ми бачимо на полицях магазину. Такий чай продається, як упакований в коробки або може бути куплений на вагу.
Пов'язаний - це форма чаю була придумана в Китаї. Такий чай заварюється для того, що б отримати насолоду від краси раскрівающіхся бутонів. Пов'язаний чай найчастіше має форму кулі, але зустрічаються і інші форми - серце, овал, у вигляді піраміди.
Пресований - такий чай являє собою цільні млинці або брикети, в яких листя були стиснуті під тиском в певну форму.
Пакетований - чай упаковується в спеціальні пакети, стіки, піраміди або капсули.
Екстрактний - чай в рідкому вигляді. Розлучається у воді, або холодної, або гарячої. Являє собою суміш цукрового сиропу і екстракту рослин.
Комкова - рідкісний вид чаю, який характерний для Китайських пуер. Як правило виготовляється зі старих чайних кущів.
Види чаю за наявністю добавок.
Чистий чай - використання тільки чайного листа без добавок.
З добавками - до чайного листу додаються: квіти, листя, ягоди, фрукти, прянощі, солодощі.
З ароматизаторами - такого чаю притаманний інтенсивний і насичений аромат і смак. В сьогоднішніх реаліях великі чайні компанії використовують максимально натуральні і безпечні ароматичні добавки.