Какао і гарячий шоколад

 Гарячий шоколад "Класичний" Гарячий шоколад "Класичний"

Гарячий шоколад "Класичний"

Класичний какао-напій, виготовлений на базі порошку з бобів дерева «Теоброма», має унікальний смак ..

 Гарячий шоколад "Банан" Гарячий шоколад "Банан"

Гарячий шоколад "Банан"

Яскравий шоколадно-ванільний, пряний, вершковий смак гарячого шоколаду вдало доповнено у цьому прод..

Какао "Іриска-Тоффі"Какао "Іриска-Тоффі"

Какао "Іриска-Тоффі"

М’який та ніжний запах карамелі, солодкі довгі ноти післясмаку, насичений смак високоякісного какао..

Какао "Іриска-Тоффі"Какао "Іриска-Тоффі"

Какао "Іриска-Тоффі"

Тонкий аромат французької ванілі вдало підкреслює та доповнює розкішний смаковий та ароматичний бук..

Какао "Голландське"Какао "Голландське"

Какао "Голландське"

Один з найкращих, класичних сортів какао – натуральна, без будь-яких домішок сировина – має м’який ..

Какао "Швейцарський Шоколад"Какао "Швейцарський Шоколад"

Какао "Швейцарський Шоколад"

Насичений, дивовижно багатий смак та запах високоякісного какао-порошку з екваторіальних плантацій ..

Два цих напою здаються необізнаним людям зовсім різними. Але насправді основа в них одна й та сама – какао й молоко, різниця в технології приготування та добавках.

Какао: основний компонент

Під назвою «какао» ботаніки мають на увазі дерево «Теоброма» (шоколадне дерево) з родини Мальвових, рослину з субекваторіальної та тропічної зони. У більш широкому розумінні це й насіння плодів шоколадного дерева, й порошок з мелених зерен, і напій з них.

Латинське слово Теоброма перекладається як «Їжа Богів», таку назву дав йому Карл Лінней, а етнічний термін «какао » походить від мов ацтеків та майя.

Родиною шоколадного дерева вважають дощові ліси Перу та Амазонки, зараз воно культивується в усіх субекваторіальних та тропічних зонах світу.

Історія какао та гарячого шоколаду

Колись напій з зерен какао був привілеєм еліти народів Майя та Ацтеків. Він використовувався на релігійних та світських церемоніях , зерна застосовували в грошових розрахунках замість монет. Сам напій тоді сильно відрізнявся від знайомого нам: розтерті зерна змішувалися з маїсом (кукурудзою), перцем та водою, до них додавалася соль. З м’якоті плодів готували щось на вподобу браги.

Європейці познайомились з какао під час завойовницьких походів Кортеса. Цінні зерна, іменовані «бурим золотом», були вперше доставлені до двору короля Іспанії на початку 16-го століття. Напій був настільки коштовним, що вживати його могла лише вища знать. Поступово сировини завозилося більше, тому к 17-18 сторіччю напої з какао-бобів готували вже по всій Європі.

Однак напій все ж таки був далекий від теперішніх гарячого шоколаду та какао. Боби, що містили велику кількість природного масла, розтирали у пасту й варили з доданням цукру (тростинного), іноді перцю та інших пряностей. Густий й жирний напій перед подачею збивали, видаляючи з поверхні шар масла.

Ідею виділити з зерен какао коштовне масло реалізував у 1828 році голландець К. ван Хойтен, отримавши окремо какао-олію та какао-порошок. Ці інгредієнти стали основними компонентами для виробництва твердого, плиткового шоколаду . Після цього багато напоїв на основі какао стали готувати з відносно дешевого какао-порошку.